Fruit

Achtergrond

Markt: dagprijzen aardbeien zakken weg

Beste kwaliteiten aardbeien gingen woensdag voor ongewenst lage prijzen weg.

Voor sommige partijen uit de vollegrond werd woensdag bij The Greenery niet meer dan € 0,35 per pond betaald, waar dat dinsdag nog € 0,86 was. Er is moeilijk pijl op te trekken in deze markt, waarin export een relatief kleine druk legt op de markt. Zo is Duitsland vrijwel zelfvoorzienend, blijkt uit groothandelscijfers. Alleen goedkope Griekse partijen waren te vinden in de prijsnoteringen.

Afgelopen week zakten prijzen al weg naar middenprijzen rond de € 3 in België. De Elsanta deed het met € 3,27 per kilo nog relatief het best. De prijs kwam af van een niveau van rond de € 4 in week 24. Deze week zal de weekprijs voor uitbetaling ergens tussen de € 2 en € 3 bedragen, al zal dat dichter bij € 2 zijn dan € 3.

Een prijsvergelijking over meerdere jaren laat zien dat de huidige markt bij de slechtste van de laatste 5 jaar behoort. In 2015 was de uitbetaalprijs met € 1,85 lager, al is het afwachten of deze week niet magerder wordt.

Versnelde afrijping

Vorig jaar en in 2017 liepen prijzen eind juni op. Of dat door versnelde afrijping ook al snel in Nederland gebeurt valt te bezien. Bij de open teelten is afrijping versneld door het warme weer. Een handelaar noemt het kwaliteitsbeeld desondanks redelijk. Waar afgelopen week nog Lidl (€ 1,79 per pond) en AH (€ 1,89 per pond) stuntten met aardbeien, is dat deze week niet het geval. Die actiedruk wordt duidelijk gemist.

Of registreer je om te kunnen reageren.