Fruit

Achtergrond

Markt: Aarbeienprijs stijgt snel naar € 3

Door gaten in de aanvoer en een stevige Scandinavische vraag kon de aardbeienprijs oplopen tot soms iets boven de € 3.

Dat blijkt uit de verschillende veilingoverzichten. De laatste restjes kassenaanvoer komen nog voor de klok en ook de tunnelteelt lijkt sneller klaar dan voorzien. Dat brengt de aandacht op de stellingenteelt, maar hier komen nog onvoldoende grote volumes los. Dat is zichtbaar op de dagmarkt. Bij The Greenery lag Jive goed in de markt 14 juni met prijzen van € 2,76 tot € 3,03. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de prijs van dinsdag 11 juni. Wel blijkt uit het prijsverloop op 14 juni dat de ingezette € 3 per pond niet gedurende de hele veiling werd vastgehouden. De daghandel werd ondersteund door extra vraag uit Scandinavië vanwege midzomernachtvoorbereidingen.

Het lijkt erop dat de veilprijzen in België nog iets makkelijker boven de € 3 kwamen op 14 juni. Bepaalde sorteringen Elsanta konden zelfs tot boven de € 3,50 pieken. Het prijsverloop was daarmee breed. Andere partijen van andere rassen haalden € 2,50 tot € 2,70. Het lijkt erop dat in deze krapte partijen gericht moesten bijkopen om programma’s te vullen.

Weekprijzen tot Pinksteren

In de Belgische uitbetaalprijzen over week 23 (tot het Pinksterweekend) lagen uitbetaalprijzen per kilo rond de € 2,23. Daarin is het aanbod Nederlandse aardbeien uit Zundert meegenomen. Sonata had de hoogste uitbetaalprijs met € 2,91, gevolgd door Elsanta € 2,39 en Malling Centenary (€ 2,25). Dit zijn kiloprijzen. In de huidige markt wordt die prijs voor een pond betaald. Nog altijd heeft Albert Heijn haar ‘oogst deal’ actie met aardbeien voor € 1,89 per pond.

Of registreer je om te kunnen reageren.