Fruit

Achtergrond

Markt: Normale prijsdruk aardbeien in overgang

Prijzen op de daghandel voor aardbeien liepen op dinsdag 28 mei terug met € 0,10 tot € 0,15 per pond. Een normaal beeld bij de overgang van teelten.

Er staat een mooi divers aanbod voor de klok met ook Jive. Een koper beschrijft zijn voorkeur op de klok bij The Greenery voor tunnel-Elsanta en Malling Centenary vanwege de kwaliteit en houdbaarheid op dit moment. De beste partijen Malling Centenary konden onder het label Sweet&Sunny nog een prijs noteren van ruim € 2, maar het is mogelijk dat de partij is opgehouden. De prijs van de Exquise-kwaliteit kon bij de fijnere vruchten nog makkelijk aan de € 1,50 tot iets meer komen. Dat gold voor Sonsation, Sonata en Malling Centenary.

Tunnelproductie

De prijsdruk was op hetzelfde moment vorig jaar ook zichtbaar en toont dat de aanvoer uit de tunnels het nu overneemt van de kas. Over 2 weken komt daar de stellingen bij, is de verwachting. In België was de prijsdruk dinsdag ook zichtbaar. De Sonata was het best gewaardeerd met prijzen tot € 1,60. Elsanta haalde prijzen tot € 1,27, maar de middenprijs zal daar maar net boven de euro uitkomen.

Uitbetaalprijzen per ras

Afgelopen week lagen de Belgische uitbetaalprijzen op € 2,56 voor Elstanta (kilo) en Sonata haalde € 2,94 per kilo. Ook in week 20 lagen de prijzen voor Sonata boven die voor Elsanta. Mall Centenary bleef afgelopen week in België juist iets achter met € 2,37 per kilo.

De jongere rassen staan in de belangstelling. Bij Zaltbommel bevalt Sonsation met maatsortering en kwaliteit. De beloning en arbeidskosten lijken goed uit te vallen. Dat is echter een momentopname.

Warm weekend

Met de gebroken handelsweek en een warm weekend wordt een ruime aanvoer verwacht begin volgende week. Nu buitenlandse teelten ook op stoom komen, kan de prijsdruk oplopen. Als dat niet met acties wordt opgevangen, kunnen prijzen verder dalen. In 2017 zakten prijzen tot € 0,75 voor Elsanta’s. Vorig jaar was een euro de bodem. Het is afwachten welk spoor komende week wordt gevolgd.

Of registreer je om te kunnen reageren.