Fruit

Achtergrond

Prijsverschil Vlaamse en Nederlandse peren groeit

De verzwakking van de afzet Conference in België vergroot het prijsverschil met Nederlandse.

Conference werd op de Belgische markt in week 13 minder waard. De uitbetaalprijs kwam uit tot net iets onder de € 0,30. Voor telers geen goed nieuws. Deze week is op de veiling bij de zuiderburen geen herstel zichtbaar. De dikke goede peren konden dinsdag 2 april prijshoudend noteren, maar dan nog is het prijsverschil met Nederlandse Conference aanwezig (circa € 0,10). Voor 65’ers liep dat prijsverschil op, omdat op de Belgische veilklokken prijzen nog weer inteerden en de veiling terugkocht op circa € 0,43. Signalen dat in de handel Belgische peren met Nederlandse herkomst worden verkocht zijn lastig te bevestigen.

Lees verder onder de grafiek.

Prijsverschillen

De prijsverschillen zijn groot. Prijs tussen klasse 1 en 2 bijvoorbeeld. Er zijn wel degelijk goede partijen te vinden op de markt, maar aan partijen met zwakke kwaliteit is moeilijk een prijs te hangen. Signalen van het storten zijn hardnekkig op de markt. De prijs voor de beste peren is ook weer niet extreem hoog, terwijl de schaarste duidelijk is.

Kleur bepalend

In Nederland brengen de betere partijen 65’ers en 70’ers maximaal € 0,70 op per kilo. Grovere of kleinere maten blijven daaronder. Voor de fijnere peren klasse 1 is nog een prijs van € 0,50 te realiseren. Mits de kleur goed is. Voor de handel is het zaak principieel te blijven en ook eigen voorraad strikt te sorteren op kwaliteit. Zo niet, dan levert dat claims op van buitenlandse afnemers over te zwakke kwaliteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.