Doorgaan naar artikel

Dieptepunt perencrisis in België

Zelden was het beeld in de afzet zo moeilijk voor perentelers in droogtegevoelige gebieden. Twee weken geleden verzwakte de afzet van peren verder en dan vooral in België, en is ‘code oranje’ nu ‘code rood’ geworden. De veilingen zetten nu ook stappen.

Aanvankelijk werd de plotse prijsinzinking eind maart nog door veilingverkopers toegeschreven aan de brexit. Handelsbedrijven zouden mogelijk te grote perenvoorraden hebben aangehouden om handelsverstoringen op te vangen, en nu de inkoop terugschroeven. Maar die uitleg mist realiteitszin. De houdbaarheid is te weerbarstig om peren lang aan te houden, juist voor handelaren. De hoop is nu gevestigd op resterende partijen met SmartFresh behandeld. Een echt herstel van de prijzen is daarvan niet meer te verwachten. Bedrijven zullen omvallen door de dramatische ontwikkeling op de markt, vreest ook het Duitse groente- en fruitmarktbureau AMI.

Nasleep Russische boycot

Het lijkt er eerder op dat de Russische boycot nu opnieuw pijn doet op een toch al volle fruitmarkt. Geluiden dat de Russen de grens nu strikter controleren op doorvoer van Europese peren klinken ook steeds luider en werden bevestigd door het marktbureau AMI dat wekelijks de fruitmarkt analyseert. De oogluikend toegelaten handelsstroom peren via derde landen droogt op. Pijnlijk is dat de boycotregeling met opkoopmogelijkheden na de boycot door Rusland nu juist is afgelopen. BelOrta laat desgevraagd weten dat ‘normale interventie’ wel is toegepast, maar dat het volume op is door de vele kleine maten 45‘ers in interventie dit seizoen.

Lees verder onder de grafiek.

Druk in België

In België is de druk door volumes en kwaliteit van de peren nog groter dan in Nederland, stelt AMI. “Deels moedigen de Belgische veilingen hun telers zelfs aan om kleine maten (klasse I tot 55 millimeter, klasse II tot 60 millimeter) alleen nog in de grote kist, dus voor de industrie, aan te leveren. Er zijn voor het product echter al veel kosten gemaakt en de industrie zal vermoedelijk niet meer dan € 2/100 kilo betalen”, schrijft AMI in haar fruitanalyse. In Nederland is die druk er ook, met grote verschillen tussen telers. Eén Betuwse teler is juist af van zijn vroeg geplukte peren, die hij ook nog ‘goed wist te verkopen.’

Lees verder onder de grafiek.

Marktgeruchten

Bij een afzetcrisis van dit formaat horen ook marktgeruchten. Nederlandse handelaren zouden Belgische peren goedkoop inkopen en als Nederlandse duurder exporteren. In België wordt ook naar Nederland gewezen als bron van de kwaliteitsproblemen. De droogteproblemen zouden in Nederland erger zijn door overvloedige beregening. Die laatste bewering mist alle realiteitszin, maar komt van een serieuze partij in het handelskanaal.

Phillipe Appeltans, directeur bij BelOrta wijst niet met de vinger. “Kwaliteit is een issue dat door de zomer van 2018 overal speelt. Daar moeten we niet flauw over doen.”

Bundeling fruit België niet direct oplossing

Die crisis in hardfruit leidt nu tot een bundeling van fruit in België door de toetreding van de Belgische Fruitveiling (BFV) tot veilingkoepel LAVA. Volgens Phillipe Appeltans, BelOrta-directeur, heeft de verslechtering van de markt wel meegespeeld met de stap van beide partijen, maar liepen gesprekken daarover al langer.
Plan uitgewerkt
De stap betekent een bundeling van het aanbod, de LAVA-veilingen zetten samen af via bemiddeling. Toch zal dat niet met onmiddellijke ingang gebeuren. Er verdwijnt niet direct een afzetpartij van de markt hiermee. De komende weken worden de plannen verder uitgewerkt, stelt Appeltans. Hij mikt op een start van de bundeling bij aanvang van het nieuwe seizoen. Bovenal is het een stap naar een strak uniform kwaliteitsbeleid bij alle Belgische fruitpartijen.
Uniform kwaliteitsbeleid
Nu wijzen verkopers naar de andere partij die ‘oude peren verkoopt’. De kwaliteitscontrolediensten van BelOrta en BFV gaan straks samen met andere veilingen een uniform kwaliteitsbeleid uitbouwen en onderlinge controles uitvoeren. Het is volgens Appeltans niet zo dat wat bij de ene veiling klasse 1 is dat bij de andere niet zou zijn. Appeltans denkt dat een bijsturing van de normering voor kwaliteit wel zou kunnen helpen. Hoe de aanscherping eruit zou moeten zien, wil hij nog niet zeggen. “Kwaliteit is de enige weg om de crisis om te turnen. Daar moeten we helder en standvastig in zijn.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin