Fruit

Achtergrond

Markt: Betalen supers prijsverlagingen Elstar?

Nederlandse supermarkten hebben de afgelopen 2 weken Elstar nadrukkelijker in de prijzenslag betrokken.

In een tijdlijn vanaf 30 januari is bij PLUS de prijs voor losse Elstar gedaald van € 1,94 per kilo naar € 1,79 en afgelopen week verder gedaald naar € 1,69 per kilo. Het lijkt een antwoord op Jumbo die de prijs liet zaken van € 1,89 naar € 1,69 op 20 februari en tot € 1,59 op 27 februari. PLUS vindt de prijsafstand blijkbaar te groot geworden en bracht woensdag de prijzen dus omlaag naar € 1,69 per kilo. Ook de tas van 1,5 kilo werd verlaagd naar € 2,24.

Markt stabiel

De vraag is daarbij overigens hoe deze prijsverlagingen de markt voor telers raakt. Een handelaar weet dat de markt stabiel is en Elstar is zeker niet goedkoper geworden. De conclusie lijkt dat de supermarkten de prijsverlagingen ophoesten, of mogelijk de inkoopspecificaties aanpassen. Supermarkten willen altijd een hardheid die hoger is dan 5. Ze kunnen ervoor kiezen om op het randje te gaan zitten, maar als het warmer wordt zal dat tot problemen leiden in de winkels.

Grote verschillen in klasse 1

Op de veilklok in Geldermalsen is te zien hoe groot de verschillen in prijs zijn binnen klasse 1. Voor de beste Elstar werd maandag € 1,14 betaald, maar de Balans-kwaliteit kwam niet boven de € 0,30 per kilo. Op de vrije markt kosten supermarktgeschikte Elstar tussen de € 0,70 en € 0,90 per kilo voor de sorteringen tussen de 65 en 85 millimeter.

Of registreer je om te kunnen reageren.