Fruit

Achtergrond

Markt: Perenmarkt positief gestemd

Brexit en blokkades hebben geen rol in de perenprijs die gunstig ontwikkelt.

De prijzen van de Belgisch-Nederlandse termijnhandel (FTC-index) die zijn genoteerd in december (€ 0,60) liggen op het peil van december 2017 en € 0,15 boven vorig jaar. Een dip in prijzen in november lijkt overwonnen.

Ongesorteerd

De handel op Service2Fruit laat zien dat ongesorteerde partijen vlot voor € 0,60 van de hand gaan. Prijsverwachtingen van telers liggen wel hoger, maar de handel beoordeelt de prijzen als gunstig. Conference-verkoop op de daghandel brengt € 0,65 tot € 0,70 per kilo op voor de meest gangbare sorteringen, stelt een inkoper. Op de Belgische veilingen zijn deze week ook prijzen betaald tot € 0,79, maar dat lijken uitschieters, mogelijk door een buitenlandse kerstvraag.

Drievoudig volume Xenia

De vooruitzichten voor de perenmarkt zijn gewoon goed, ondanks een mogelijke brexit op 31 januari. De Europese perenmarkt is krap en dat merkt ook een afzetorganisatie als Xenia. Het volume Xenia dat sinds week 40 is afgezet, is het drievoudige van 2018 rond deze tijd. Dat komt door de vroege start van Albert Heijn, maar ook de ontwikkeling van exportmarkten als Oostenrijk, stelt een woordvoerder. De peer heeft een vaste prijs en deze lijkt zich gunstig te verhouden tot de huidige Conference-handel. Telers hebben een plus nodig en weten die tot nog toe te realiseren, stelt de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.