Fruit

Achtergrond

Winterweer trekt vraag weg bij Elstar-veiling

De binnenlandse appelhandel heeft hinder van het winterse weer deze week.

De prijs van Elstar bijvoorbeeld leverde een dubbeltje in omdat wat vraag wegviel. Dagmarkten krijgen nu nauwelijks klanten met dit weer. Toch lag het prijsniveau voor de beste Elstar op de veiling in Geldermalsen vrijdag 25 januari nog altijd op € 0,84 voor een absolute toppartij, al dan niet gelegd met de hand of de bij FruitMasters actieve verpakkingsrobot. De beste partijen van 70-75 millimeter kwamen ongeveer tot de € 0,70 tot € 0,74 per kilo, maar er gingen ook partijen voor minder weg in de prestige-klasse. Bij de iets mindere kwaliteiten zakte de prijs snel naar rond de € 0,30. De beste hardste partijen zijn de partijen met SmartFresh om de rijping te remmen. Het sentiment op de veiling was maandag beter toen prijzen (en de vraag) zich beter betoonde.

Van die terugval in prijs bij Elstar was in de internationale handel weinig te merken. Voor Nederlandse Elstar (grote maten) werd juist iets meer betaald sinds anderhalve week.

Supermarktacties

Die binnenlandse handel was beter op stoom voor Jonagold, waar meer relevante acties van waren. Aldi en Lidl hebben beide Jonagold in de actie. Bij Aldi is de kiloprijs van een tas zelfs € 0,65. De losse Jonagolds bij Lidl kostten € 0,99 per kilo. Ook kleinere ketens deden mee in de Jonagold-actie. Albert Heijn heeft Elstar met alle andere gelegde soorten in de aanbieding (-35%). Het geeft een goede indruk van de prijsopbouw van het appelsegment bij de marktleider. Het ras Jazz is het duurst met een prijs van € 3,07 per schaal, gevolgd door Pink Lady en Nederlandse Kanzi (€ 2,56).

Of registreer je om te kunnen reageren.