Fruit

Achtergrond

Markt: Spaanse aardbei vertraagd van start

Het Spaanse aardbeienseizoen is met ongeveer 3 weken vertraagd.

Veel regen in de herfst

De belangrijkste oorzaak van de vertraging van het aardbeienseizoen is de vele regen in de herfst en de noodzaak om een deel van het areaal opnieuw te planten. De regering van Andalusië schrijft in haar weekrapport dat in week 51 en 52 de aanvoer 70 tot 80% lager was dan normaal. In de eerste week van 2019 was de aanvoer 59% minder dan in dezelfde week van vorig jaar. Maar het gaat in alle gevallen nog om kleine hoeveelheden, zo aan het begin van het seizoen.

Hogere prijzen

Als gevolg van de kleine aanvoer zijn de telersprijzen hoger dan in voorgaande 2 seizoenen. Het seizoen startte met ruim € 5 per kilo in week 51. Dat was € 1,50 meer dan vorig jaar. In week 1 was de prijs inmiddels gedaald naar € 2,89 per kilo, ruim € 1 meer dan in 2018. Behalve Fortuna is ook het ras Rociera veel gezet, net als in voorgaande seizoenen. Fortuna staat bekend om zijn vroegheid, Rociera om de smaak. Het areaal aardbeien is waarschijnlijk licht gestegen. Sectororganisatie Freshuelva schatte in september nog dat het areaal ongeveer gelijk zou blijven op 5.500 hectare. Enkele verkooporganisaties gaven in november echter aan dat ze toch een groter areaal aardbeien hadden aangeplant.

Gemiddeld frambozenseizoen

In de eerste twee weken na kerst was de aanvoer van framboos relatief nog veel lager dan vorige seizoenen. De prijzen lagen daarentegen nauwelijks hoger. In de laatste 2 weken van 2018 en de eerste week van dit jaar kregen de telers tussen € 7,15 en € 7,30 per kilo frambozen. De prijzen lagen dit seizoen tot en met week 43 onder het niveau van voorgaande jaren. Daarna liggen de prijzen gemiddeld een stuk hoger.

Het frambozenseizoen in Huelva startte rond begin september. Tot en met week 1 is ongeveer 23% van de totale seizoensaanvoer (tot circa week 24) ingevuld. De grootste aanvoer vindt normaal plaats tussen begin maart en eind mei, met een piek rond eind april.

Moeizame start

De start van het frambozenseizoen was niet gemakkelijk. De hoge temperaturen in augustus zorgden voor teeltproblemen bij bepaalde rassen en misvormde vruchten bij de vroege oogst. Ook trad bederf op als gevolg van de suzuki-fruitvlieg en slechte houdbaarheid bij het ras Adelita, schrijft de regering van Andalusië in haar weekrapportage van rood fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.