Fruit

Achtergrond

Markt: Niet alle perenprijzen nog verhoogd

Het is opvallend in het Nederlandse winkelschap dat vrijwel alle grote supermarkten een actie hebben met Conference-peren.

Er zal door die actie-ophoping hard gesorteerd moeten worden zonder de Polen die langzaam terugkeren na het kerstreces. Albert Heijn, Plus, Lidl en Aldi hebben de Nederlandse peer in de aanbieding.

Actieprijzen blijven gelijk

En opvallend: de actieprijzen zijn niet anders dan voor de btw-verhoging. Met prijzen van € 0,89 tot € 0,99 per kilo zijn dezelfde actieniveaus zichtbaar. Niet alle winkelketens hebben de prijzen in de winkel echter al aangepast. Albert Heijn wel, zo laat een AGF-chef weten. De prijzen zijn verhoogd op de AGF-afdeling met enkele centen. Op de website staat een overzicht van de prijzen. Voor de basiskwaliteit kleine peren wordt nu per schaal van een kilo € 1,70 betaald. De gelegde peren (4) kosten € 2,05, maar op de website is dat nu € 1,39. In een winkel in het midden van het land is die prijs overigens in de actie € 0,99 per kilo. De kiloprijs bij PLUS zou nu € 1,84 zijn, ware het niet dat een actieprijs van € 0,99 geldt.

The Greenery peren

Jumbo heeft een prijs die een cent onder AH ligt met haar The Greenery peren voor € 1,69. Lidl heeft een kiloprijs van € 1,59, maar nu voor € 0,89. Aldi heeft haar peren afgeprijsd van € 1,49 naar € 0,99. Die laatste keten heeft haar prijzen nog niet aangepast. Albert Heijn dus wel. Van de overige winkelketens is onduidelijk of dat aangepaste prijzen zijn.

Veilingen geen indicatie

Het prijsbeeld op de veilingen is geen juiste indicatie voor de dagprijzen. In België is de aanvoer te laag en te fijn om er een goed oordeel over te geven. De middenprijs bedroeg donderdag slechts € 0,29. Ook bij FruitMasters is de eerste echte veiling weer volgende week. Een week later is dan pas een goed beeld van de prijsontwikkeling te geven.

Een handelaar meldt een stabiel prijsbeeld met prijzen van € 0,50 tot € 0,75 voor de grotere en betere kwaliteiten Conference.

Of registreer je om te kunnen reageren.