Fruit

Achtergrond 1 reactie

Veilprijzen aardbeien door grens € 5

Vrijdag schoot de prijs voor aardbeien door de grens van € 5 per pond.

Tijdens de laatste veildagen vorige week was al duidelijk dat de grens van € 5 per pond aardbeien in zicht kwam. Vrijdag kwam op de Belgische veilingen de prijs erboven en dat bleek geen uitzondering voor de aanvoer van de tunnels. Zaterdag en maandag konden voor verschillende sorteringen Elsanta een dagprijs van die orde worden bijgeschreven. Ook bij The Greenery was maandag die grens gebroken, maar dan voor het ras Jive. Voorlopig lijkt dit een doekje voor het bloeden, omdat telers de bulk van de productie onder veel slechtere omstandigheden hebben afgezet.

Lees verder onder de grafiek.

Toch acties

In de huidige markt zijn acties bij supermarkten niet snel te verwachten, al is de verleiding van goedkope aardbeien nu extra groot. Toch is dat bij 2 kleine ketens het geval die met een pond voor € 2,49 de markt op zijn kop zetten. Marktleider Albert Heijn vraagt € 3,49 voor een pond Nederlandse aardbeien.

€ 1,94 weekprijs 2017

Bij de Belgische veilingen waren weekprijzen voor Elsanta in week 34 overigens € 0,33 lager dan week 33. In 2017 lag dat prijsniveau in week 34 op € 1,94. Dat was een correctie op de prijs in week 33 van iets boven de € 3.

Lees verder onder de foto.

Winkelacties reflecteren niet de huidige situatie op de markt. Zeker niet de sortering van de vruchten op de foto. - Foto: G&F
Winkelacties reflecteren niet de huidige situatie op de markt. Zeker niet de sortering van de vruchten op de foto. - Foto: G&F

Droogte-effect 30 %

De prijsontwikkeling bij aardbeien past in een breder spectrum van producten dat door de droogte en warmte een gat laat. Gemiddeld is het prijseffect van droogte en warmte 30%, zo tekende de Telegraaf op uit signalen op de markt.

Eén reactie

  • t.j. braas

    dit is een jaar om niet snel te vergeten,lange tijd lage prijzen en vaak halve opbrengsten van de zomer dragers zoals Elsanta .De doordragers hadden enorm last van trips waardoor veel trossen beschadigd raakte ,vooral bij degene die zich aan de voorschriften hielden.De biologische bestrijding was hier ook slecht tegen opgewassen waardoor er veel schade ontstond.Van meerdere kwekers heb ik gehoord dat dit hun slechtste jaar ooit was. D.Braas

Of registreer je om te kunnen reageren.