Fruit

Achtergrond

Markt: handelsweek aardbeien begint met sprong

Bij de start van de handelsweek liepen de aardbeienprijzen weer op.

In vergelijking met vorige dinsdag is er bijna € 2 per pond bijgekomen. En die krapte zal deze week naar verwachting blijven. Een handelaar verwacht dat de kasteelt nog 10 dagen nodig heeft om de productie op volume te krijgen. Er is al aanvoer uit de kas, maar het kwaliteitsbeeld is nog wisselend.

€ 1,73 voor klasse 1.2

Op maandag 17 september moesten kopers voor de Belgische klok soms tot bijna € 5 per pond bieden om aan hun volumes te komen. Gemiddeld lagen prijzen voor de beste sorteringen op circa € 4,50. Kleinere sorteringen Elsanta brachten bij The Greenery maandag nog circa € 1,73 op per pond (tunnel). Die prijs is ook ongeveer betaald voor klasse 1.2 Jive uit de tunnel.

Vergelijking 2017

In week 36 kwam voor Elsanta op de Belgische veilingen een middenprijs van € 5,37 uit de bus. Dat is een middenprijs voor alle sorteringen en klassen. Dat was bijna een euro minder dan in week 35. In 2017 lagen middenprijzen op iets meer dan € 2 per kilo, maar waren de volumes ook veel hoger. Daar lag de prijspiek later in de maand september.

Duitse markt

Op de Duitse groothandelsmarkten liep de Duitse aanvoer terug in week 36 en ook de kwaliteit van veel partijen waren matig. De Belgische en Nederlandse aanvoer vult het aanbod op deze handelscentra aan. Opvallend: Nederlandse aardbeien kostten in Frankfurt en Keulen meer dan € 7 per kilo, bijna 50% duurder dan de Duitse aanvoer. Dat trekt de prijs van Duitse waar op.

Of registreer je om te kunnen reageren.