Fruit

Achtergrond

Markt: Supers zetten Elstar hoog in bij start

Alle supermarkten hebben Elstar opgenomen in de schappen en spelen zo in op de vraag van de klanten.

De eerste prijsnoteringen en actieprijzen wijzen erop dat supermarkten de prijzen op een behoorlijk niveau houden, zelfs vergelijkbaar met de start van 2017. Toen lagen telersprijzen ruim boven de euro, nu is dat nog niet het geval.

In dat krappe appelseizoen in 2017 startten supermarkten voorzichtig, en verhoogden ze de prijzen toen de markt zich in de eerste weken zette. Albert Heijn heeft nu zakken van 1,5 kilo voor € 3,49 en in de actie voor € 2,49.

De acties voor losse Elstar zijn over het algemeen afgestemd op € 1,49 tot € 1,69 per kilo (PLUS). Het scherpst is Deen waar een actieprijs van € 1,25 werd gekozen. Lidl heeft een actieprijs van € 1,49 en afgeprijsd van € 2,19.

Stabiele daghandel

Op de daghandel is sprake van een vrij stabiel beeld, waarbij het nog moeilijk vast te stellen is hoe de marktprijs ontwikkelt. Wel is duidelijk dat de kleinere maten in prijs niet veel afwijken van de meest gangbare 70-80 mm sortering. Voor die maten ligt de dagprijs op circa € 0,85. De inkoper van een groothandel hoort signalen dat er relatief grove maten geoogst worden. Dat is nu te zien op de daghandel en in de winkels. De zakken 1,5 kilo appels bij AH kostten € 2,49, een kiloprijs van € 1,66.

Of registreer je om te kunnen reageren.