Fruit

Achtergrond

Markt: Albert Heijn positioneert biologisch fruit

Bij marktleider Albert Heijn is biologische Conference en Elstar 50% duurder dan gangbaar.

De prijs voor biologisch fruit is interessant door de groeiende vraag en het aandeel dat Albert Heijn-leverancier Vogelaar nam in de biologische fruitleverancier Stoker. Daarmee hoopt Vogelaar meer biologisch fruit aan zich te binden. Nederlandse telers van biologisch fruit hebben door de relatieve krapte meer keuzes voor hun afzet met export, naast de afzet naar supermarkten en speciaalzaken. De prijsverwachtingen zijn dus gunstig.

Bij Albert Heijn liggen 5 soorten Conference, met een prijsverschil van 50% tussen gangbare en biologische peren. Bij Elstar-appels is er eenzelfde procentuele opslag voor de consumentenprijs voor schaaltjes.

Inkoop € 1,00 duurder

De prijs voor een schaal biologische Conference is op dit moment € 2,99 bij Albert Heijn, voor gangbaar is dat € 1,99. Voor biologisch is de kiloprijs (gelegd) dan € 3,74. Dat prijsverschil tussen gangbaar en biologisch van € 1,00 per schaaltje wordt voor een deel verklaard door inkoop. Door de bank genomen wordt voor biologische peren € 1,00 per kilo meer betaald dan voor gangbare. Hier is dat prijsverschil voor 4 peren te zien en dat is nog lang geen kilo. Biologische telers hebben toch echt € 1,30 per kilo nodig om hun kostprijs te halen.

Bij Elstar is het prijsverschil tussen gangbaar gelegde appels en biologisch deze week groter. Een actie met gangbare appels is daarvan de oorzaak. Voor biologische Elstar is de prijs € 2,99 per schaal, oftewel € 4,27 per kilo. Gangbaar gelegde Elstar kost deze week € 1,49.

Of registreer je om te kunnen reageren.