Doorgaan naar artikel

Markt: moeizame afzet Duitse aardbeien

Op de Duitse groothandelsmarkten hebben aardbeien van Duitse herkomst een soort van monopoliepositie. De aardbeien kampen met de nodige kwaliteitsproblemen.

Alleen op de groothandelsmarkt in Frankfurt worden geringe hoeveelheden Nederlandse, Belgische en Poolse aardbeien verhandelt; op de groothandelsmarkten in München, Keulen, Hamburg en Berlijn zijn het Duitse aardbeien wat de klok slaat. In week 32 lag het gemiddelde prijsniveau over alle groothandelsmarkten op € 2,69 per kilo voor Duitse aardbeien. Dat is de laagste prijs sinds de start van het seizoen in week 23, toen werd gemiddeld € 2,43 per kilo betaald. Ook ten opzichte van de afgelopen jaren is de prijs in week 32 lager. Sinds week 30 daalt de prijs overigens weer. Dat blijkt uit cijfers van het BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung).

De gemiddelde prijs voor Nederlandse aardbeien lag in week 32 in Frankfurt op € 3,75 per kilo. Voor Poolse aardbeien werd zelfs € 4,73 betaald en voor Belgische € 1,68.

Hitte oorzaak lagere prijs

De oorzaak van de lagere prijs is de voorbije hitteperiode. Die heeft de smaak van de aardbeien negatief beïnvloed. Ook de kwaliteit en houdbaarheid van de vruchten liep terug. Voor de handel vormde het inschatten van de lengte van het uitstalleven een onzekere, belemmerende factor. Zelfs richting het weekend was er geen opleving van de vraag, wat wel gebruikelijk is.

Prijzen van soms slechts 50 cent voor bakjes van 500 gram zijn de bevestiging van een moeizame markt. Het schaarse aanbod aan goede kwaliteit ging voor prijzen van € 2,20 tot € 2,80 per 500 gram van de hand.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin