Fruit

Achtergrond

Markt: eerste veiling peren afwachtend

De eerste perenveilingen zijn geweest en in die afzet wordt het lastige teeltseizoen weerspiegeld, zo blijkt uit de prijzen.

In de Belgische supermarkten zullen dit weekend mogelijk al Belgische Conference-peren liggen. Voor kopers zijn veel kleine maten voorhanden, de grotere maten zijn schaarser en brengen goede prijzen op. De hoogste prijzen lagen op € 0,87 voor de maten groter dan 70 mm, maar de dinsdagveilingprijzen waren lager dan die van donderdag. Gemiddeld werd € 0,48 betaald over alle sorteringen.

Tekst gaat verder onder foto

Bijna oogstbare peren. Dit jaar zijn ze kleiner, maar ook zoeter. - Foto: G&F
Bijna oogstbare peren. Dit jaar zijn ze kleiner, maar ook zoeter. - Foto: G&F

De markt moet zich echter nog zetten. Er kan tijdens de komende weken nog veel veranderen in de maatvorming, en daarop wordt ook gehoopt. Het is mogelijk dat de vruchten in de laatste weken met voldoende water nog bijtrekken, net zoals dat in 2017 het geval was.

België verwacht 317 miljoen kilo peren te plukken dit seizoen, een daling van 6% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Discussie maatvoering

In België is – net als in Nederland – overleg met afnemers over de inkoopeisen voor maatsortering. Het lijkt er in België op dat de supermarkten akkoord gaan met het opnemen van kleinere maten, zeker in het begin van het seizoen.

Ook bij FruitMasters was deze week al de eerste veiling voor telers die vroeg de pluk hebben ingezet. De afzetorganisatie laat weten dat de prijzen marktconform waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.