Fruit

Achtergrond

Markt: Elstar trekt aandacht zomerrassen weg

Er heerst Elstar-koorts op de afzetmarkt. Als Nederlandse Elstar voorhanden is, verliezen inkopers de aandacht voor andere rassen.

Delcorf-appels hadden daar vorige week (en deze week) onder te lijden. De nog beperkte aanvoer Elstar-appels vorige week leidde toch tot een druk op de Delcorf. Prijzen van Elstar bij Zaltbommel lagen toen voor de beste maten en mutanten op € 0,80 tot € 1,10 per kilo.

Voor Delcorf ging de prijs onderuit tot onder de € 0,40. Zaltbommel heeft de minimumprijs verlaagd naar € 0,25 om te voorkomen dat veel goed fruit de industrie in verdween. Voor Delcorf is het jammer dat Elstar al zo vroeg voor handen is na de warme zomer.

Correctie Elstar-prijs

Deze week is de prijs voor Elstar iets verlaagd tot € 0,70 à € 0,90. Oorzaak is de aanzwellende aanvoer. In het overzicht voor de veilprijzen zijn geen afwijkende prijzen voor kleine of grotere maten opgevallen. Een grote afzetpartij laat weten dat ook niet te verwachten.

In de markt wordt te makkelijk gezegd dat dit jaar kleine maten appels en peren moeten worden afgezet. Dit klopt voor peren, maar voor appels is er niet veel aan de hand met de maatsortering.

Oogst van Elstar in het Zeeuwse Baarland. - Foto: Peter Roek
Oogst van Elstar in het Zeeuwse Baarland. - Foto: Peter Roek

Groothandelsprijs € 1,26

Op de Duitse groothandelsmarkt is Nederlandse Elstar al voor de 2e week te koop. De handelsprijs van € 1,26 lag wel € 0,57 onder het peil van week 33. Nederlandse Elstar blijft daarmee wel in het spoor van Duitse Elstar (€ 1,41).

Alleen de kleine Nederlandse supermarktketens Em-Te, Coop en Nettorama hebben deze week acties met Elstar. Het volume is nog te krap voor grote ketens, maar met prijzen van € 1,00 tot € 1,50 houden de ketens nog behoorlijke prijsafstand tot elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.