Doorgaan naar artikel

‘Korte’ onderhandeling over peer naar Mexico

Op zo’n 50 Nederlandse ambassades werken landbouwraden. Creëren van markttoegang is een van hun hoofdtaken. In gesprek met Jean Rummenie, landbouwraad in Mexico.

De eerste Nederlandse Conference-peren liggen sinds kort in Mexicaanse supermarkten. Afzetcoöperatie FruitMasters had de primeur. Vorige zomer werd een akkoord bereikt tussen de Nederlandse en Mexicaanse autoriteiten over markttoegang voor peren.

2 jaar onderhandelen

Jean Rummenie
Jean Rummenie

De onderhandelingen duurden 2 jaar. “Eigenlijk heel kort”, zegt landbouwraad Jean Rummenie, sinds 2014 gestationeerd op de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad. “Markttoegang voor peren in China nam 7 jaar in beslag, wij deden het in 2 jaar. De moeizame verhouding tussen Mexico en de Verenigde Staten versnelde het proces. Mexico wil qua import en export handel minder afhankelijk worden van de VS. Daar kan Nederland van profiteren.”

Wat was het heikele punt bij de onderhandelingen?

“Het gaat net als bij andere plantaardige producten in hoofdzaak om fytosanitaire eisen, in dit geval vooral om controlemaatregelen bij perentelers in Nederland. Mexico wil zekerheid dat er geen ziekten meekomen. Dat wil Nederland natuurlijk ook, maar wij proberen tegelijkertijd te voorkomen dat de eisen tussen de verschillende exportlanden veel van elkaar afwijken. Anders wordt het voor telers onwerkbaar. Dat is in dit geval goed gelukt.”

‘Wereldwijd hebben wij als landbouwraden de opdracht om grenzen open te krijgen, onder meer voor fruit’

Bijna een jaar later komen de eerste peren aan in Mexico.

“Klopt, maar dat is logisch. In 2017 was de perenoogst in Europa slecht en dus was er voldoende afzetruimte dichter bij huis. De Nederlandse fruitteelt heeft grote behoefte aan markttoegang buiten Europa, vooral in hoogproductieve jaren. De export naar Rusland is sinds 2014 weggevallen, de fruitteelt was een van de getroffen sectoren. Wereldwijd hebben wij als landbouwraden de opdracht om grenzen open te krijgen, onder meer voor fruit. Dat is gelukt in China, Vietnam, India en nu dus voor peren in Mexico.”
Lees verder onder de foto

In 2017 ging de perenoogst in de stromende regen van start, eind augustus. De eerste Nederlandse peren liggen nu in Mexicaanse supermarkten. - Foto: VidiPhoto

In 2017 ging de perenoogst in de stromende regen van start, eind augustus. De eerste Nederlandse peren liggen nu in Mexicaanse supermarkten. – Foto: VidiPhoto

Is de Nederlandse peer populair in Mexico?

“Dat moet groeien. Het is aan het bedrijfsleven om zijn producten te promoten. Dat gebeurt ook. Vanuit de ambassade spelen we daarbij een ondersteunende rol. In filialen van Superama zijn inmiddels door FruitMasters speciale acties gehouden. Er liggen hier peren uit eigen land in het schap, maar ook uit bij voorbeeld Frankrijk. De Conference-peer ziet er anders uit, de consumenten moet wennen aan de ruwe schil. Qua smaak steekt de Nederlandse peer er absoluut bovenuit, wat dat betreft ben ik optimistisch.”

Wat zit er nog aan te komen in Mexico?

“Afgelopen jaren hebben we al veel bereikt. De grens is opengegaan voor bijvoorbeeld varkenssperma, pluimveemest, paarden, eendagskuikens en tilapiabroed. We werken nu aan markttoegang voor onder meer varkens-, pluimvee- en kalfsvlees. Ik denk dat voor deze producten 2019 een mooi jaar wordt.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Aart van Cooten

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin