Fruit

Achtergrond

Markt: hoop op prijsherstel bramen

Van de zachtfruitsoorten is braam deze week nog steeds een moeilijk product. Daar lijkt echter verandering in te komen.

Als volumes dalen bij het stoppen van glasteelt, kan er ruimte op de afzetmarkt ontstaan. Dat is de verwachting bij één van de afzetorganisaties in Nederland. De dagprijzen duiden daarop, maar het beeld is nog niet bij alle afzetorganisaties evern sterk zichtbaar. The Greenery klokt deze week een dalende veilingprijs, terwijl er woensdag 18 juli op FruitMasters juist een opleving zichtbaar werd met prijzen van circa € 4 per kilo.

Flink veilvolume bramen

Een flink veilvolume op The Greenery lokte woensdag prijzen uit tot onder € 0,30 (125 gram). Donderdag 20 juli bleef de veilprijs bij The Greenery wel boven € 0,30 hangen. Dat is een lichte verbetering, maar begin van de week lagen de prijzen nog ruim boven € 0,50.

Actie met bramen bij Albert Heijn. - Foto: AH.nl
Actie met bramen bij Albert Heijn. - Foto: AH.nl

Winkelacties met bramen

In de winkels liggen prijzen op een veelvoud. Acties bij Albert Heijn met 150 gram voor € 1,99, Em-Té (€ 1,80 voor 125 gram) en Vomar (€ 1,66 voor 125 gram) zorgen voor ondersteuning van de afzet bramen, maar dat lijkt nog niet voldoende.

Afgelopen week konden Belgische veilingen een middenprijs noteren van € 3,63 per kilo tegen € 4,30 in week 27. Het lijkt er op dat de contractprijzen hoger liggen dan de veilprijzen, want die zijn in België deze week duidelijk lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.