Fruit

Achtergrond

Markt: Veel herkomsten zachtfruit in winkels

Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen.

Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.

Kersen en blauwe bessen

Bij kersen zagen we 4 buitenlandse herkomsten (Italië, Griekenland, Spanje en Turkije) en toch 2 ketens die Nederlandse kersen verkochten (Plus en Aldi). Bij blauwe bessen telden we 3 buitenlandse herkomsten (Pools, Portugees en Spaans) en ook 2 ketens die Nederlandse producten verkochten (Lidl en Plus). Albert Heijn mixte Spaanse en Nederlandse verpakkingen in de schappen.

Nederlandse frambozen en bramen

Kersen en blauwe bessen zijn de producten met de minste Nederlandse inbreng (2 van de 5 ketens). Bij frambozen en bramen is de Nederlandse inbreng groter. Daar lagen in drie van de vier winkels met frambozen ook Nederlandse. Bij bramen was dat in 4 van de vijf winkels met bramen. Dat niet alle winkels bramen of frambozen verkochten of kersen komt door de aanwezigheid van kraamverkoop in de omgeving van de winkels.

Bij rode bessen is de herkomst steeds Nederland.

Prijsverschillen groot

Bij blauwe bessen zijn de prijsverschillen het grootst. Lidl had met Nederlandse blauwe bessen (650 gram voor € 3,99) de scherpste kiloprijs van € 6,13. Bij Emté was de Spaanse blauwe bes met € 13,30 per kilo het duurste. Ook bij Albert Heijn en Jumbo waren acties met blauwe bessen.

Bij bramen waren de Spaanse bij Plus het goedkoopst (€ 1,39 per 125). Dat is niet de prijs die online geldt. Op de veiling brengt zo’n doosje nu slechts circa € 0,30 op (Nederlandse). Bij frambozen heeft Lidl met € 1,29 de goedkoopste aanbieding. Op de veiling liggen de prijzen rond de € 0,70.

Niet alleen prijs telt bij inkoop

Een supermarktleverancier stelt desgevraagd dat prijs, beschikbaarheid en kwaliteit de belangrijkste argumenten zijn voor supermarkten om ook nu nog buiten Nederland in te kopen. Spaanse bramen hebben een langer uitstalleven, zijn goedkoper en met de wisselende aanvoer in Nederland is het voor de inkopers ook een goede vluchthaven, stelt de leverancier.

Of registreer je om te kunnen reageren.