Fruit

Achtergrond laatste update:6 jul 2018

Markt: Bramen lastigst in afzet zachtfruit

Het houdt niet over voor telers van blauwe bessen en bramen deze week.

Volumes zijn er volop en vanwege de warmte zijn er iets meer lagere klasses voorhanden en daar wordt de prijsdruk gevoeld door telers. Dat is niet ongewoon in een warme periode.

Prijzen op de veilingen konden woensdag 4 en donderdag 5 juli voor bramen niet langer het spoor volgen van vorige week. Bramen brachten donderdag 6 juli prijzen op net boven de € 0,50 en dat is in kiloprijzen uitgedrukt te laag (€ 4-5 per kilo). Eerder deze week kon het niveau van € 0,90 nog worden gehaald.

Op de Belgische veilingen werden donderdag prijzen van nog lager genoteerd (onder de € 0,30). Vorige week brachten braambessen op de Belgische veilingen nog gemiddeld € 6,65 op, frambozen € 7,20 per kilo.

Frambozen prijshoudend

Frambozen houden dat prijsniveau nog wel redelijk vast, maar daar is de warmte mogelijk ook een remmende factor voor de kilo’s.

Op de afzetmarkt is nog ruim voldoende aanvoer uit Zuid-Europa zichtbaar en zelfs blauwe bessen uit Polen. Voor dat product gingen de pondsprijzen nog iets omhoog naar boven de € 2 op de veiling van The Greenery, maar dat is onvoldoende voor een teler.

Winkelacties

Acties in de retail voor zachtfruit houden enige gang in de afzet. We zien brede zachtfruitacties bij Plus, Attent, Hoogvliet en Albert Heijn, die 225 gram (Sweet Eve) frambozen verkoopt voor € 3,49.

Of registreer je om te kunnen reageren.