Doorgaan naar artikel

Fruitteler: verlaag inkoopeis AGF bij droogte

De appelmaten zijn kleiner door droogte. Supermarkten lijken bereid hun inkoopeisen bij te stellen.

Fruitteler Rinus van ’t Westeinde uit Nisse is tevens NFO-bestuurder. Hij doet de oproep voor een dergelijke aanpassing van de inkoopeisen. Voor hem is het duidelijk dat appels uit droge gebieden kleiner van de bomen zullen komen. De discussie over te kleine pruimen komt ook terug bij de appeloogst, voorspelt hij. De huidige droogte en beregeningsproblemen in alleen al de Zak van Zuid-Beveland gaan nu onherroepelijk kilo’s kosten.

Brakke waterbron en terugzakkende waterdruk

Van ’t Westeinde kampt zelf met een te brakke waterbron en met een terugzakkende waterdruk op de Landbouwwaterleiding naar het gebied. Deze week rijdt de fruitteler water uit de waterzuivering via de boomgaardspuit onder de bomen. “Gisteren hebben we zo 30 kuub onder de bomen gebracht. Het gaat penibel worden. Ik heb al gehoord van waterbronnen die droog staan.”

Perenblad lijdt onder droogte

De landbouwwaterleiding verliest steeds vaker druk. En wat als de levering wordt stopgezet omdat industrie, consumenten en toerisme voorgaan? Van ’t Westeinde merkte bij het dunnen van peren dinsdag 24 juli dat het blad veel te lijden heeft. De teler is aangesloten bij Best of Four en levert aan Vogelaar voor Albert Heijn. Vóór 1 augustus dient hij een oogstprognose in. Het voordeel van leveren in zo’n ruim afzetkanaal als Albert Heijn is dat hij het gevoeligste fruit eerst kan afzetten.

Inkopers supermarkten niet onwelwillend

Supermarkten leggen de oproep om kleinere maten toe te staan niet direct naast zich neer. De inkoper van een kleinere landelijke winkelketen zegt desgevraagd eigen telers toe te staan ook product te leveren dat niet helemaal aan de specificaties voldoet, zoals te lichte kroppen sla, te fijne aardbeien of bloemkool. “We moeten elkaar helpen”, zo laat de inkoper weten. Een andere inkoper vindt dat Albert Heijn als marktleider een uitleg moet geven aan de consument. “Wij kunnen beter volgend zijn.”

Plan zoetwateropvang Zeeland van stal halen

Voor Van ’t Westeinde is het duidelijk dat oude plannen over zoetwateropvang in delen van Zeeland weer op tafel komen. “Er stromen nog steeds miljoenen kuubs water de Schelde in. We moeten dat veel beter sturen en benutten. Een paar jaar geleden is al een plan uitgewerkt, maar toen dat veel geld bleek te kosten, gaf niemand thuis. Nu is de tijd er rijp voor”, zegt Van ’t Westeinde.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin