Doorgaan naar artikel

‘Spuiwater inzetten als onkruidbestrijdingsmiddel’

Fruitteler Wim van Wijk gebruikt het restproduct uit de varkenshouderij al jaren als meststof voor zijn perenbomen. Het onderzoek naar gebruik van spuiwater uit de varkenshouderij in de fruitteelt wordt nog eens met 4 jaar verlengd.

Spuiwater komt goed van pas in de fruitteelt. Van Wijk ontdekte dat hij spuiwater ook kan inzetten als onkruidbestrijdingsmiddel in het voorjaar en bij de bladval en -vertering in de herfst. In een 4-jarig project van LTO Noord Projecten, Wageningen UR en Delphy worden de mogelijkheden nader verkend.

Wim van Wijk gebruikt spuiwater uit de varkenshouderij voor onkruidbestrijding. - Foto: Herbert Wiggerman

Wim van Wijk gebruikt spuiwater uit de varkenshouderij voor onkruidbestrijding. – Foto: Herbert Wiggerman

Hoe bent u op het idee gekomen om spuiwater te gebruiken?

“Dat is ongeveer 10 jaar geleden ontstaan tijdens de bestuursvergaderingen van de lokale LTO afdeling. Varkenshouder Wim van Vulpen vertelde over zijn luchtwasser en het spuiwater. Dat zette mij aan het denken of spuiwater geschikt zou zijn voor de bemesting van de perenbomen. Ik mag graag nieuwe ideeën uitproberen en zo is het gaan rollen.”

‘Door spuiwater toe te passen, gebruik ik 50% minder chemische gewasbeschermingsmiddelen’

Wat heeft u geleerd in die 10 jaar?

“Al veel en ik denk dat er nog meer te leren is. Zo is spuiwater ook geschikt als onkruidbestrijder onder de bomen in het voorjaar tot het bladerdek van de bomen dicht is. Er moet namelijk wel zonlicht bij te pas komen en de temperatuur moet voldoende hoog zijn, wil het onkruid doodgaan. Ik pas het toe tot en met de langste dag. Daardoor gebruik ik 50% minder chemische gewasbeschermingsmiddelen.”

Als u al zo veel ervaring heeft, waarom dan toch dit project?

“Ik wil mijn positieve ervaringen met cijfers onderbouwen en vervolgens uitdragen naar collega-fruittelers. Daarnaast wil ik onderzoeken of spuiwater een positief effect heeft op de bladval en -vertering. Die toepassing is wettelijk niet toegestaan, omdat spuiwater als dierlijke mest wordt aangemerkt en je dit niet mag toepassen ten tijde van de bladval. Binnen dit project vragen we ontheffing aan om spuiwater bij de bladval te kunnen inzetten.”

‘Blad verteert sneller en beter onder invloed van het spuiwater. Dat geeft schimmels minder kans’

Wat verwacht u daarvan?

“Ik ben hoopvol gestemd. Ik denk dat de extra stikstof de bladval versnelt. Een snelle bladval is belangrijk, want in die periode zijn de bomen gevoelig voor ziektes en moeten we regelmatig spuiten. Daarnaast verwacht ik dat het blad sneller en beter verteert onder invloed van het spuiwater. Dat geeft schimmels minder kans. Bovendien is het gunstig voor de bodem, want er komt meer organische stof in de grond waaraan de stikstof wordt gebonden en zo minder uitspoelt. We onderzoeken wat dat voor de bodem betekent.”

‘Alleen spuiwater uit een chemische luchtwasser is geschikt vanwege voldoende stikstof’

Is alle spuiwater geschikt?

“Er moet voldoende stikstof in zitten, zo’n 30 kilo per kuub. Daardoor is alleen spuiwater uit een chemische luchtwasser geschikt. Het spuiwater uit een biologische wasser bevat te weinig stikstof. Daarnaast komt de zwavel die erin zit goed van pas. Ik heb de indruk dat het spuiwater mijn bodem heeft verbeterd en daardoor ook de gezondheid van de bomen. Ze zien er goed uit, geven een goede opbrengst en de ziektedruk is laag. Dat gaat samen. Het loopt gewoon lekker.”

Lees ook: Afval van varkensboer beschermt én bemest fruitgewas. In dat artikel uit 2015 vertelt Wim van Wijk hoe het experiment met spuiwater tot stand kwam.

Share this

Afbeelding
Erik Ordelman

redacteur varkenshouderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin