Fruit

Achtergrond

Markt: Veel matige kersen stromen Duitsland in

Het aanbod kersen op de Duitse markt neemt toe met steeds meer Duitse en importkersen. Prijzen zijn de laagste van de laatste 4 jaar.

Dat blijkt uit een marktanalyse van de Duitse organisatie BLE. De marktonderzoekers signaleren veel aanvoer uit Zuid- en Oost-Europese landen, maar ook kwaliteitsproblemen. In München lagen kleine Franse kersen met fruitvliegjes, de Bulgaarse kersen zijn te bleek en op de groothandelsmarkt in Keulen waren partijen te rijp. Door het ruimere aanbod kersen is de focus van kopers op de grotere maten (30+). Duitse grovere partijen konden daardoor ook € 8 per kilo nog goed van de hand gedaan worden.

Gebarsten vruchten

In Zuid-Duitsland is door forse regenval na een warme periode de kersenoogst bij de huidige rassen voor een groot deel mislukt. Daardoor is de interesse in import hier wat groter.

Alle kersen uit alle bestemmingen noteerden in week 24 gemiddeld lager dan in de laatste 4 jaar gebruikelijk in week 24. Duitse kersen kostten gemiddeld € 4,77 per kilo, Turkse kersen konden prijzen van net onder de € 4 bereiken. Het goedkoopst zijn de Bulgaarse kersen (1,97 per kilo).

Merchant kersen goedkoper

In Nederland zakte de dagprijs woensdag voor Merchant-kersen tot iets boven de € 3 per kilo, nadat dinsdag de prijs nog kon pieken tot boven de € 4,75.

Of registreer je om te kunnen reageren.