Fruit

Achtergrond

Markt: Kersenras Merchant start goed

Veilingprijzen voor de Merchant-kersen zijn dinsdag 19 juni op de veiling van The Greenery licht opgelopen. Een prijs van € 5 kon worden aangestipt (kilo).

Dat is volgens een kersenteler in de Betuwe gewoon een goede start. Ten opzichte van maandag gingen de grove (28+) die kant op. Het weerspiegelt de verwachting dat volumes iets lager zijn dit jaar vanwege de warmte in de bloei. De kersen van het ras Burlat zijn aan de laatste afzet bezig. Een teler hanteert directe verkoopprijzen aan consumenten van € 6 per kilo. Dat is een normale prijs die dit jaar niet hoger is, ondanks het toch lagere volume in de boomgaard.

Warmte en koude

Maandag haalden de grovere soorten op Zaltbommel al het niveau van € 5,10. Een verkoper noemt het marktbeeld op dit moment niet stabiel met een warme periode nu gevolgd door relatieve koude. Er kleuren daardoor meer kersen af.

Importveiling

Bij The Greenery liggen ook Griekse kersen voor de klok. Die zijn er al voor € 2 per kilo voor fijne (24+). Ook de fijne Nederlandse Merchant haalde dat niveau soms, of hoger. Verschillende supermarkten stunten met kersen (import). Prijzen van € 1,75 tot € 2,29 worden gevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.