Fruit

Achtergrond

De comeback van de Nederlandse kers

De Kromme Rijnstreek omarmt de kersentijd. Kersenteler Wim Oskam zit er middenin met zijn kersenkraam. En om tussen de 25 kersenkramen in de streek op te vallen, is hij ook asperges en aardbeien gaan telen en is het volgende week op zijn tuin Kersenpop.

Fruitteler Wim Oskam uit het Utrechtse Werkhoven werd als kleine jongen al verliefd op de kers. Spreeuwen wegjagen was zijn eerste klusje en dat deed hij fanatiek. Dat was toen Zuid-Europese kersen de markt nog niet hadden overspoeld en er nog wat te verdienen was met Nederlandse kersen, ook al was het plukken van de hoogstammers arbeidsintensief en de strijd met vogels en met regen die de kersen zichzelf deed volzuigen uitputtend.

Kersenteelt betekent lagere bomen, helemaal ingepakt tegen regen en tegen vogelvraat. -Foto's: Ton van der Scheer
Kersenteelt betekent lagere bomen, helemaal ingepakt tegen regen en tegen vogelvraat. -Foto's: Ton van der Scheer

“Ik ben een tijdje uit de kersen geweest, maar toen ik de kans kreeg om hier wat grond te kopen, heb ik het er toch weer op gewaagd. Nu met nieuwe rassen en met regenkappen en netten tegen de vogels. Want die houden zich niet aan een normale werkdag, die eten 80 uur per week.”

Keukentrap is hoog genoeg

Oskam heeft nu 5 hectare kersen. Met diverse rassen. Zoals Burlat, Karina en Kordia, met grote vruchten – bijna pruimen! – en de wat hardere Merchant. Soorten waarvan je de hoogste vruchten kunt bereiken met een keukentrap.

Voor het plukken van de kersen heeft Wim Oskam nu tien Poolse medewerkers rondlopen.
Voor het plukken van de kersen heeft Wim Oskam nu tien Poolse medewerkers rondlopen.

“Dat is maar goed ook, want wie kan er nog overweg met die lange ladders waarmee je 10 meter hoog gaat? Gisteren vloog er weer een traumahelikopter met een ouwe baas die van zijn ladder was gevallen in een hoogstamboomgaard.”

Nederlandse kersen in huisverkoop

Die nieuwe soorten hebben gezorgd voor een opleving in de Nederlandse kersenteelt. Maar het blijft een teelt die het vooral moet hebben van de huisverkoop. Dan kun je de prijs vragen die het product verdient en die ook zelf, zonder tussenschakels, het eigen geldkistje in laten vloeien.

Oskam maakt zich overigens wel enige zorgen om de collega’s uit onder meer Tsjechië. Die krijgen de teelt van deze zelfde soorten nu ook onder de knie en kunnen het goedkoop telen en vlot naar het Westen transporteren. “Supers die nu allemaal stunten met € 1,99 per pond, daar kunnen wij hier natuurlijk niet tegenop.”

Klanten rijden af en aan

Maar het weerhoudt de voorbijgangers niet om massaal de auto aan de kant te zetten. En lokale kersenliefhebbers hebben er het ritje met de fiets ook graag voor over. Niet alleen kersenliefhebbers overigens, want Oskam heeft sinds een paar jaar ook verse aardbeien van eigen teelt te koop in de kersenkraam. En nu voor het derde jaar ook nog eens asperges.

De aanloop op een doordeweekse net na de middag. Valt niet tegen.
De aanloop op een doordeweekse net na de middag. Valt niet tegen.

“Ik ben nu in plaats van 10 weken 15 weken open. De eerste asperges komen zo ongeveer met Koningsdag. Overigens nog een hele toer hoor, asperges telen. Ik had hier nog wat zandgrond liggen en ben er blind in gegaan!” roept hij lachend.

Het zorgt toch voor net even wat meer aanloop. Want als je de keuze hebt uit vijf kersenkramen langs dezelfde weg – het gebied rond de Kromme Rijn is dé kersenstreek van Nederland – dan kan die extra aanbieding van versgestoken asperges en versgeplukte aardbeien net de doorslag geven om juist híér te stoppen.

En ná de kersentijd?

Als in augustus de kersentijd weer afloopt, is het natuurlijk niet gedaan met de drukte. Verderop in het jaar is er ook nog de bedrijvigheid van 6 hectare peren en 1 hectare appels. “Daar zijn we nu nog wat in aan het dunnen. Werk genoeg voor een man of tien die ik heb rondlopen. Al sinds 1996 heb ik een vaste Poolse medewerker, die elk jaar voor genoeg personeel zorgt.”

En weg is hij weer in zijn busje. Want Oskam heeft ook nog een winkeltje in Driebergen en daar belden ze net vandaan dat de kersen op waren. En zelfs als al het fruit in rust is gaat Oskam niet stil zitten. Hij wijst naar het logootje op zijn fleecetrui: GRAS TOTAAL BEHEER OSKAM.

Wim Oskam inspecteert zijn kersen.
Wim Oskam inspecteert zijn kersen.

Of registreer je om te kunnen reageren.