Fruit

Achtergrond

Import wint aan belang in appelhandel

Nu ook het Chileense Braeburn het aanbod import op de Europese markt aanvult, heeft de handel een breder assortiment om mee te werken.

Op de groothandelsmarkten in Duitsland worden Europese rassen iets goedkoper wanneer de kwaliteit achteruit. Dat geldt niet voor Jonagold en ook nog niet voor Elstar. Op dit moment hebben de landen op het zuidelijk halfrond een aandeel van 25% in de Duitse groothandel. Nederland heeft een aandeel van 2,2%, blijkt uit gegevens van overheidsdienst BLE.

Recordoogst Gala

Na een uiterst krappe Europese productie en voorraad is de productie op het zuidelijk halfrond stabiel. In vergelijking met vorig jaar is de productie 4% lager, maar deze ligt in lijn met het gemiddelde van de laatste 5 jaar. Chili is met 1,76 miljoen ton appels de grootste producent, gevolgd door Brazilië (1,19 miljoen ton). De productie in Argentinië is met 0,64 miljoen ton wel 20% lager dan andere jaren. Het belangrijkste ras Gala op het zuidelijk halfrond was met 2,1 miljoen ton niet eerder zo ruim voorradig. De productie groeit naar recordhoogte.

Hoogste prijsbonus Elstar

Uit een prijsoverzicht van de Duitse overheidsdienst BLE blijkt dat Duitse Elstar een 85% hogere prijs opleverde in week 17. Elstar heeft daarmee de hoogste prijsbonus van alle Duitse rassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.