Doorgaan naar artikel

Zuid-Europese zachtfruitproductie op achterstand

Weken achtereen veel te lage temperaturen, regen en wind in Portugal en de Spaanse Huelva hebben gezorgd voor een vertraging van de oogst van zachtfruit. Voor de (beperkte) frambozenteelt in Nederland heeft dat geen gevolgen, voor de Nederlandse aardbeientelers is dat nog niet zo zeker.

We liggen inmiddels twee weken achter op het gangbare oogstschema, vertelt de uit Nederland afkomstige frambozenteler Johan de Winter. Hij heeft zijn bedrijf Frutadivina in Odemira in het zuidwesten van Portugal. De slechte weersomstandigheden die daar vanaf maart de toon zetten, manifesteren zich ook aan de Portugese zuidkust en het belangrijke Spaanse fruitteeltgebied Huelva. Dat heeft ook gevolgen voor de aardbeiproductie.

Minder aardbeien

Na goed weer in december en januari startte de oogst van Spaanse aardbeien niet later dan anders. Vanaf maart sloeg het weer snel om, waardoor de productie de voorbije zes weken sterk werd geremd. Vroege rassen als Fortuna hebben dit voorjaar tot nu toe zo’n 400 gram per plant gegeven, waar 600 gram normaal zou zijn. Voor de latere rassen wordt een huidige productie van 350 tot 400 gram per plant genoemd, dat is zo’n 100 gram minder dan nu verwacht zou mogen worden. Het heeft er alles bij elkaar voor gezorgd dat vanaf dat er vanaf half januari, op enkele weken na, structureel te weinig fruit beschikbaar is geweest, aldus een insider. Dit werd in de hand gewerkt door grote hoeveelheden wind – soms zelfs met plaatselijke tornado’s, waardoor tunnels beschadigd raakten (De Spaanse aardbeiproductie is volledig ondertunneld). De hoge rv leidde tot Botrytis-problemen, waardoor er meer dan gemiddeld gesorteerd moest worden. Pas vanaf aan het aanstaande weekend slaat het weer om naar voor het gebied gangbare temperaturen en neerslaghoeveelheden.

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Bovenop de problemen in Spanje ontstonden gedurende enkele weken problemen met de aanvoer van Marokkaanse aardbeien. Door de slechte weersomstandigheden kon de boot tussen Marokko en Europa niet altijd varen, dat is funest voor een product als aardbeien.

De Spaanse aardbeientelers moeten het voor het rendement vooral van de vroege teelten hebben. Normaal wordt de oogst in week 20, 21 beëindigd, mogelijk dat dit jaar nog wat langer wordt doorgegaan met de oogst. Dit is afhankelijk van de prijsvorming, belangrijk daarvoor is het vertrouwen in de kwaliteit van het Spaanse product bij Noord-Europese afnemers.

Heet begin doorteelt

In aanloop naar de pluk van de doorteelt onder glas in Nederland is de huidige prijsvorming van de Sonata-teelten tot nu toe te karakteriseren als ‘gewoon’. Bij de doorteelten valt op dat het aantal vruchten zo’n 20 tot 25% lager is dan een jaar geleden. Redenen daarvoor zijn het donkere weer vanaf half november tot half januari, in combinatie met de grote spreiding van de productie bij de eerste oogst in het najaar. De planten bleven daardoor langdurig relatief zwaarbelast. Normaliter wordt een lager aantal vruchten gedeeltelijk gecompenseerd door de vorming van wat grotere vruchten. Volgens de weersverwachting loopt de temperatuur de komende dagen flink op tot zomers waarden in de loop van volgende week. Het is de vraag wat voor effect dat gaat hebben op de vruchtmaat.

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Minder frambozen

De Nederlands/Portugese frambozenteler De Winter geeft aan dat de lage temperaturen van de afgelopen zes weken geen effect hebben op het einde van de productie (met long canes), dat is eind mei. Wel zal de oogst periode wat korter zijn (6 tot 8 weken in plaats van normaal is de oogstperiode 8 tot 10 weken), met een grotere productie op het eind van de teelt. Deze oogst wordt direct opgevolgd door de tweede oogst van verse planten die na de eerste oogst in het vorige najaar zijn terug geknipt. “Dat kan een volumepiek gaan geven.”

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin