Fruit

Achtergrond

BelOrta: middenprijs Kanzi € 1,25

De Belgische middenprijs over alle Kanzi-kwaliteiten bedraagt dit seizoen € 1,25 per kilo. BelOrta roept telers op bij te planten.

Als prijs voor alle maten en kwaliteiten (ook niet-Kanzi-kwaliteit) scoorden de telers volgens BelOrta afgelopen seizoen 93 cent per kilo. Een recordprijs, stelt de veiling, maar het appelseizoen is door de vorstschade buitengewoon geweest.

Uitbreiding en vernieuwing

Toch trekt BelOrta conclusies uit dit seizoen. “De grote vraag van dit seizoen bevestigt dat er meer Belgische Kanzi verkocht zal worden als het areaal uitbreidt.” BelOrta heeft dan ook een ambitieus plan om binnen de drie jaar het areaal Kanzi te vernieuwen en uit te breiden. Dat stelt BelOrta tegen het einde van het afzetseizoen van het clubras, dat volgens BelOrta het tweede grootste clubras ter wereld is.

Aandelen

BelOrta heeft twee jaar geleden 33% van de aandelen van EFC (het bedrijf achter Kanzi, Migo en Greenstar) overgenomen van Veiling Haspengouw. Daarmee wilde BelOrta Kanzi, Migo en Greenstar in België verankeren en ontwikkelen. Het Nederlands-Duits-Belgisch aandeelhouderschap bleef zo behouden. Kanzi en Greenstar zijn kruisingen van de Belgische veredelaar B3F.

In 2018 is er wereldwijd ruim 80.000 ton Kanzi-appelen geproduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.