Fruit

Achtergrond laatste update:11 dec 2018

Markt: verschil klasse 2 en 1 voor peren is groot

De prijsafstand tussen klasse 2 en 1 is groot en wordt er niet beter op na de publicatie door de Volkskrant over smokkelroutes.

Het is bijna niet voor te stellen dat goede peren nog altijd € 0,70 opbrengt per kilo, terwijl een kleine hagelslag tot een forse afwaardering leidt. Het prijsverschil tussen klasse 2 en 1 is met meer dan € 0,30 per kilo te groot. Heeft de aandacht voor de Russische boycot en de verlegde exportstroom tot extra druk op de onderkant van de markt geleid?

Artikel Volkskrant

Het lijkt bij telers een vaststaand feit. De Volkskrant publiceerde eind november dat er smokkelroutes zijn voor Nederlandse Conference via smokkelroutes de Russische groenten- en fruitboycot wisten te omzeilen. Hoewel al lang bekend bij telers en politiek, zorgde deze publiciteit er voor dat fruithandelaren minder fruit durven in te kopen uit angst dat Rusland ook deze omweg afsluit.

Lees verder onder de tweet.

Januari duidelijk

Een handelaar denkt dat in januari duidelijk wordt of exportstroom naar Rusland werkelijk opdroogt. Op dit moment is de instabiele kwaliteit de belangrijkste factor om op de onderhandelen. Met een packout (percentage klasse 1 in een partij) van 40 tot 60% zijn de verschillen tussen telers groot.

Het goede nieuws dat ook Colombia nu Nederlandse Conference gaat opnemen, kan vanaf begin volgend jaar een verlichting betekenen. Voorlopig is het alleen FruitMasters dat kan afzetten naar deze markt.

Drukte aan de sorteerband bij fruitteeltbedrijf De Meyburg in het Betuwse Andelst maandag.  - Foto: VidiPhoto
Drukte aan de sorteerband bij fruitteeltbedrijf De Meyburg in het Betuwse Andelst maandag. - Foto: VidiPhoto

Of registreer je om te kunnen reageren.