Fruit

Achtergrond

Markt: Prijspiek aardbei niet extreem

Pondsprijzen voor aardbeien zijn door krapte opgelopen, maar nog niet tot in extreme mate.

Dinsdag 18 december waren prijzen zichtbaar tot € 7 per pond bij Hoogstraten. Het gaat om uitschieters. In de internationale groothandel zijn pondsprijzen van € 5 gebruikelijker. Dat blijkt uit overzichten van Belgische en Nederlandse veilprijzen en buitenlandse groothandelscentra.

Prijsbeeld

De aanvoer is krap. Hoogstraten heeft dinsdag 10 ton geveild, dat is krapper dan normaal. Ook aan aanvoer fijnere aardbeien is af te lezen dat er vooral seizoensverlengende bedrijven leveren. Bij Sonata zijn meer grovere vruchten beschikbaar, doordat hier belicht wordt. In Nederland (The Greenery) lagen veilprijzen voor Sonata maandag en dinsdag tussen € 5,20 en € 5,40 per pond. Hier lijkt de komende weken nog ruimte voor prijsstijging, als de echte kerstvraag de daghandel in zijn greep neemt.

Tegelijk doet import zijn intrede in het agf-schap in supermarkten. Albert Heijn heeft Marokkaanse aardbeien liggen, maar ook Nederlandse: 250 gram voor € 2,89.

Internationaal aanbod

Op de internationale groothandelscentra is te zien dat Belgische aardbeien goed gevraagd zijn.

Op het Franse Rungis handelscentrum werden prijzen gevraagd van € 4,50 per kilo. Eerder deze maand stegen de prijzen tot boven € 5. Vorige week werd in Lille een prijs van € 5 genoteerd. Op de Duitse en Franse groothandelscentra zijn ook importpartijen aanwezig. Rungis had Egyptische aardbeien voor € 3,25 per pond. In Bordeaux kosten Marokkaanse en Spaanse aardbeien momenteel € 4,25 per pond.

Of registreer je om te kunnen reageren.