Fruit

Achtergrond

Markt: Prijsacties € 1,50 per pond aardbeien

Voor scherpe prijsacties met aardbeien moet je nu niet bij supermarkten zijn, maar bij detaillisten en markthandelaren.

Lidl is de enige supermarkt die met twee opvolgende weken met acties inspeelt op de hoge productie. Lidl heeft deze week actieprijzen van € 1,99, waar het vorige week nog een op=op-actie had met € 2,49 per pond. Het lijkt erop dat Lidl bij haar aardbeienleverancier meewerkt aan het verkopen van voorraden, 2 weken achter elkaar.

Die leverancier zal ook gezien hebben dat de productie deze week niet zo hard achteruit liep als verwacht. Volgende week met koude nachten, wordt die krapte wel voorzien.

Dagprijsactie

Voor scherpere prijsacties moet je nu in het kanaal van de groothandel en detailhandel zijn. Een groothandelaar laat weten vrijdag 26 oktober te stunten met fijne aardbeien. Dat maakt winkelacties van € 1,50 per pond mogelijk. De acties bij supermarkten liggen nu op € 2 tot € 2,99 per 400 gram. Bij marktleider Albert Heijn zijn de winkelprijzen nu € 8 per kilo (circa € 4 per pond). PLUS heeft een kiloprijs van € 7.45.

Britse prijzen lager

Veel Nederlandse aardbeien gaan nu naar Engeland waar de prijzen lager liggen dan in Nederland. Op de groothandel kosten Engelse aardbeien vorige week € 1,80 per kilo. In winkels van Tesco is de aardbeienprijs meegezakt (€ 5 per kilo).

Nederland goedkoopst in Duitsland

Op de Duitse groothandelsmarkt zijn Nederlandse aardbeien in week 42 de goedkoopste van de Belgische, Duitse en Italiaanse aanbieders. Met een kiloprijs was de handelsprijs voor Nederlandse aardbeien fors gezakt (€ 5 in week 41).

Klik hier voor grafiek aardbeienprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.