Doorgaan naar artikel

Markt: Impuls aardbeienmarkt komt uit België

De handelsweek is voor aardbeien behoorlijk gestart in België. Daar is tot meer dan € 3,50 betaald.

Die prijzen kwamen tot stand met een oplopend volume. Dat reflecteert de krapte op de Europese aardbeienmarkt, zo verklaart een afzetorganisatie de prijsontwikkeling.

Diezelfde markttendens is niet zichtbaar bij de kleinere klokken in Nederland, waar maandag 1 oktober lagere prijzen tot stand kwamen. De veilprijs van € 2,53 bij The Greenery (35 TL) was lager dan vrijdag 28 september en omstreeks het niveau van 2017, toen de prijzen van een lagere prijspiek weggleden. Daarbij tikten de prijzen begin oktober 2017 € 1 per pond aan.

Ook bij ZON zijn de Belgische prijzen maandag niet zichtbaar geweest, maar wel het lage prijsbeeld bij The Greenery.

Volumes vooral uit Nederland

De Europese vraag naar Nederlandse en Belgische aardbeien is sterk. Frankrijk en Italië zijn lang niet zelfvoorzienend. Spaans product zit Nederlandse aardbeien niet in de weg. Spannend wordt het door de aanvoer van Nederlands product. De volumes zwellen deze week aan, inclusief product uit nieuwe kassen.

Weekprijzen teelt en handel

In week 38 was de middenprijs in België circa € 5,50 per kilo, circa 10% hoger dan een week daarvoor. Een jaar geleden lag in week 38 de middenprijs op € 6,10 om in week 39 terug te zakken naar € 4,20.

Op de Duitse markt valt het Duitse aanbod weg. In week 38 kostten Nederlandse partijen circa € 6,70 per kilo. Daarmee lag de prijs voor Nederlands product boven het Duitse (€ 5,80 per kilo). Kwaliteitsachteruitgang is daarvan de oorzaak.

Bekijk meer actuele prijzen van aardbeien en stel zelf prijsvergelijkingen samen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin