Fruit

Achtergrond

Markt: Aardbeienmarkt snakt naar impuls

Tegen een ongekende productie voor week 42 is de aardbeienvraag op dit moment niet opgewassen. Op woensdag kwam dat tot uiting in verdere verlagingen op de dagmarkt met bijzonder lage prijzen.

Bij The Greenery zakte de prijs voor 35+-sortering Elsanta verder weg naar circa € 0,60, bijna de helft van de prijs vorig jaar op die datum. De topaardbeien haalden een notering van € 0,90 per pond.

Een inkoper meldt dat circa 30.000 collie voor de klok kwamen woensdag 17 oktober. Normaal is 10.000 tot 15.000 collie. Met de kosten voor verpakking betaalden kopers woensdag ongeveer € 0,85 tot € 1,15 per pond.

Winkelprijzen tot € 10 per kilo

Opvallend is ook dat van de winkelprijs weinig impuls uitgaat. Zo heeft Albert Heijn nog een pondsprijs van boven € 4. Winkelprijzen zijn dus minimaal aangepast aan de nieuwe marktwerkelijkheid.

Exportvraag matig

Een afzetorganisatie laat weten dat de aangevoerde volumes tot 50% groter zijn, terwijl de exportvraag en ook de binnenlandse markt nu niet sterk genoeg zijn alles toch nog voor kostprijs af te zetten. De prijsvorming noemt een verkoper ronduit ‘verschrikkelijk’. De kostprijs wordt bij lange na niet gehaald, ook in Nederland niet.

In België werd vorige week een uitbetaalprijs van minder dan € 2 per kilo gemeld, dat zal deze week nog lager zijn. In Nederland kunnen langere contracten mogelijk tot een andere uitbetaalprijs leiden, maar afzetorganisaties geven die gegevens niet snel prijs.

Duitse markt

Op de Duitse groothandelsmarkten werd voor week 41 nog een gemiddelde handelsprijs van € 5 per kilo Nederlandse aardbeien genoteerd, maar daar zal ook deze week verandering in komen. De vraag naar aardbeien is nu op deze markt niet groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.