Fruit

Achtergrond

Markt: Aardbeienmarkt kantelt, maar hoe snel?

Met klokprijzen ruim boven € 1 voor een pond, is de handelsweek positiever gestart voor aardbeien.

Op verschillende klokken werd tot maximaal € 1,40 betaald. Gemiddeld lag voor de middelsortering bij The Greenery de klokprijs maandag rond € 1,20 per pond. Voor de fijnere werd iets minder betaald (rond € 1,15). Dat is exclusief de verpakkingskosten voor kopers. Toch is het beeld alweer minder zwart voor de telers en lijkt dit de voorbode van krapte op de afzetmarkt.

Balans wijzigt

Door de lage prijzen zijn handelaren wegen gaan zoeken voor de Nederlandse partijen. Die vraag blijft, nu ook de telers minder zijn gaan plukken. Een verkoper stelt dat telers die de afgelopen 2 weken een kilo of meer van een meter plukten, nu naar 600 gram per meter zakken in de productie. De aantallen voor de klok lopen daarmee terug. Interessant is om te zien hoe snel de kanteling van de markt deze week verder verloopt. De prijs kan daardoor weleens stevig oplopen, is de verwachting. Zeker als de pijplijnen langzaam leeg raken en de koelcellen leeg.

Stabiel beeld

Op de binnenlandse markt zijn prijzen in de winkels stabiel. Albert Heijn houdt de prijs van € 4,19 per pond in stand. Acties zijn er bij kleine ketens als MCD, Agrimarkt, Boni, Dirk en Jan Linders. Deze laatste Limburgse keten heeft met € 2,99 voor ‘regionale aardbeien’ de hoogste actieprijs. Dat is voor 400 gram.

Op de Britse markt loopt het aanbod aardbeien af. Op de groothandelsmarkten waren de noteringen in week 42 circa € 1,80 per kilo, 36% onder het niveau van week 35. De prijsdruk reflecteert mogelijk de inzinking op de Nederlandse markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.