Doorgaan naar artikel

Subsidie voor ‘vrije’ zonnepanelen in zachtfruit

Herbo Groenleven krijgt ruim € 11,8 miljoen SDE+-subsidie om een zonnepanelenpark op 6 hectare grond te bouwen boven zachfruitstruiken.

Voor het project in Babberich (Gelderland), met rode bes, bramen en frambozen, is volgens Herbo Groenleven geen vergunning nodig. Een argumentatiebrief van Herbo Groenleven aan uitvoerder van de SDE+-regeling, heeft RVO.nl geaccepteerd. Herbo Groenleven heeft veel ervaring met het plaatsen van panelen op stallen.

Zonnepark

Het geld is aangevraagd door Herbo Groenleven, een onderneming uit Heerenveen die sinds 2012 zonnedaken en zonnepanelenparken bouwt. ‘De panelen gaan de folieoverkapping boven de struiken vervangen’, vertelt Piet Albers in de Gelderlander. Alberts pacht die grond bij fruitbedrijf De Buitenboom.

Vorstgevoeligheid

Alberts verwacht veel van het duurzaamheidsproject, omdat het ook teeltvoordelen heeft vanwege de beperking van vorstgevoeligheid in de winter. De panelen zullen warmte afstralen in de winter, verwacht hij.

Hoe de zonnepanelen worden geplaatst, is nu onderwerp van studie. Vast staat dat ze geen aaneengesloten dak gaan vormen, want dan krijgt het zachtfruit onvoldoende zonlicht.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin