Fruit

Achtergrond 1 reactie

Scherpe acties aardbeien op lastige markt

Supermarktketens stunten met aardbeien en dat gaat scherp.

Lidl meldde begin van de week op de radio een actie met aardbeien voor € 1,79 per bakje. Het lijkt om een pondsverpakking te gaan. Ook Albert Heijn en Nettorama liggen met de pondsprijs onder de € 2.

Het verhoudt zich goed tot de telersprijs die op de veilingen momenteel niet boven de € 1,50 uitgaan. Bij The Greenery bracht woensdag 30 augustus een pond fijne Elsanta uit de tweede ronde tunnelteelt prijzen op van € 1,07.

Bekijk meer prijzen van aardbei en stel zelf prijsvergelijkingen samen op gfactueel.nl/prijzen

Geen grote rol Nederlandse aardbei in Duitsland

Toch zijn niet overal de prijzen laag. Nederlandse aardbeien zijn op Duitse groothandelsmarkten hoger geprijsd dan vorig jaar. De prijzen lagen afgelopen week tussen de € 3,60 en € 4,40 voor een pond. De Duitse markt leunt nog vooral op Duits product, Nederlandse speelt daarbij op dit moment geen grote rol.

Een marktkenner wijst op de opkomst van doordragers in omringende landen, waardoor de eigen aanvoer langer op peil blijft. De Nederlandse productie is bovendien wat hoger dan eerder in augustus, waardoor de vraag net niet groot genoeg lijkt.

Gelijkmatiger seizoen dan vorig jaar

In vergelijking met vorig jaar is de ontwikkeling van de productie onvergelijkbaar. Toen was in september een piek in de productie zichtbaar door zeer heet weer en lagen de prijzen nog lager eind augustus, maar creëerde die piekaanvoer weer krapte later in het seizoen. Dit jaar wordt een gespreider aanvoerpatroon verwacht.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.