Fruit

Achtergrond 1 reactielaatste update:8 aug 2017

RHP zet aandachtspunten kokos voor aardbei op een rij

Het kenniscentrum voor substraten RHP wijst op enkele aandachtspunten en advieswaarden voor kokossubstraat dat wordt gebruikt voor aardbeien.

Het gebruik van kokos gaf afgelopen najaar bij verschillende telers mindere resultaten, in combinatie met bronwater voor het begieten van de gewassen. Kokossubstraat komt ook ter sprake in een artikel in de printuitgave Groenten & Fruit van deze week, nummer 16, thema ‘substraat’.

Kwaliteit water

Volgens RHP kunnen RHP-gecertificeerde kokossubstraten nog steeds silicium bevatten, maar is ook de kwaliteit van het water van belang: bronwater is te gebruiken als het siliciumgehalte in het gietwater lager blijft dan 0,2 mmol per liter. De analyse van kokos met BaCl2 heeft voor silicium geen zin, omdat Si waarschijnlijk niet op het complex gebonden zit als positief element.

Lage startbemesting

RHP meldt verder dat een lage startbemesting in de teelt kan leiden tot meer problemen met de Ca/Mg/K-verhoudingen (calcium/magnesium/kalium). Bij gebruik van kokos wordt geadviseerd te starten met een EC van 0,75 mS/cm (in het 1:1,5-extract), en vanaf het begin Ca- en Mg-waarden te monitoren en zo nodig sterker (dan men gewend is) bij te sturen, en daarbij K evenredig te verminderen.

Eén reactie

  • Joost Stallen

    Let op: het natriumgehalte in BaCl2 moet zijn <2,5 mmol/l, zoals in de bovenstaande tabel is weergegeven. ( In de vorige versie van dit bericht was dit niet correct vermeld)

Of registreer je om te kunnen reageren.