Fruit

Achtergrond

Marktupdate: Regenval stuwt aardbeiprijs

De prijsverschillen tussen aardbeien van de vollegrond of bedekte teelt zijn behoorlijk opgelopen deze week.

Dat is het logische gevolg van de zware regenval in het midden van de week. Dat doet de vraag naar partijen uit bedekte teelt oplopen. Zo is het verschil per pond soms € 1. Toch zijn prijzen van de vollegrond behoorlijk met ongeveer € 3,50 per pond. Voor de beschermde teelt gingen vrijdag 14 juli prijzen ook nog tot boven de € 5 per pond. Aan het begin van de week lag de piek op sommige veilingen nog hoger: € 5,50 per pond.

Ontspanning

De aardbeienmarkt wordt verwacht iets te ontspannen nu dat volumes wat zullen oplopen. De volumes van de verschillende afzetorganisaties liggen 50% tot 100% achter bij vorig jaar. In stappen wordt dat weer ingelopen, maar niet zo snel, is de verwachting. Nu het weer beter wordt en de vraag aantrekt, kan een nieuwe balans ontstaan op de afzetmarkt.

Foto: RBI
Foto: RBI

Middenprijs € 6

In week 27 (vorige week) kon de plotse krapte op de aardbeienmarkt in één week de middenprijs verdubbelen. In België werd (met veel Nederlandse partijen) in week 27 een middenprijs van € 6,06 gerealiseerd worden (per kilo). Dat kon niet allemaal direct verrekend worden. De Duitse groothandelsmarkten noteerden in die week prijzen van € 6,48 per kilo voor Nederlands product.

Of registreer je om te kunnen reageren.