Fruit

Achtergrond 805 bekeken

Marktupdate: Nederlandse aardbei duurder dan Duitse

Nederlandse aardbeien lieten in week 23 voor het eerst dit seizoen hogere groothandelsprijzen zien dan de Duitse partijen.

Dat blijkt uit gegevens van het Duitse onderzoeksbureau BLE. Het is overigens niet ongebruikelijk dat dit gebeurt. Ook in 2016 werd in week 21 de Duitse prijs ingehaald door Nederlandse partijen. Nederland heeft overigens een beperkt aandeel op de Duitse groothandelsmarkten en bij Duits product is de prijsdruk deels ook ontstaan door kwaliteitsproblemen.

Doorsorteren op groothandelsmarkten

Ook handelaren moeten in de eigen handelsstand op de groothandelsmarkten flink doorsorteren om kwaliteit te kunnen garanderen. Duitse prijzen gingen zelden voor meer dan € 1,70 van de hand en in Berlijn en Zuid-Duitsland was de aanvoer van Duitse, Italiaanse en Nederlandse zo groot dat de prijzen instorten. Dat raakt vooral de Duitse handelprijs. Uit de prijsgegevens valt op te maken dat sinds week 22 de handelsprijzen voor aardbeien nog boven het niveau van 2016 liggen. Het prijsbeeld in dat jaar was stabieler.

Nederlandse veilingprijzen

In Nederland zijn deze week ongeveer zeven supermarktacties te vinden in de schappen met actiekiloprijzen van rond de € 5. Op de Greeneryveiling zagen we donderdag vooral veel Sonata-aardbeien (35‘ers) met een vrij stabiele prijs van € 3,30 tot € 3,70 per kilo. Bij grotere en kleinere sorteringen kwam de prijs deze week wel verder onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.