Fruit

Achtergrond

‘Brexit doorbraak voor lelijke groente’

Supermarkten moeten de strikte handelsnormen voor groente en fruit loslaten en afwijkende vormen groente (wonky veg) breed toelaten.

Daarmee kan grote winst gemaakt worden op besparing op voedselverliezen in Britse groente- en fruitketens. Dat schrijft de invloedrijke Environment Food and Rural Affairs Committee in een aanbeveling.

Brexit kan proces versnellen

Het uittreden van Engeland uit de EU kan het omarmen van de lelijke groente bovendien versnellen. Brexit betekent immers dat de Britse supermarkten zich ook niet langer hoeven te houden aan de strikte Europese regels voor handelsnormen. Voor tien producten (onder andere tomaat en appels) bestaan die handelsnormen nog.

Steeds vaker afwijking

Het loslaten van de inkoopeisen klasse 1 zou ook een steun in de rug van telers betekenen die steeds vaker lelijke groente en fruit oogsten door weersextremen. Verschillende winkelketens in Engeland hebben de afwijkende groentepartijen in de schappen opgenomen. Asda doet dat in een box van vijf kilo ‘wonky vegs’ voor € 4,16. Dat is 30% goedkoper dan de gangbare sorteringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.