Fruit

Achtergrond

Duitsers trekken beurs voor Nederlandse aardbeien

Sinds week 11 gaan Nederlandse aardbeien naar Duitsland. Dat blijkt uit een marktanalyse van BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung).

Het marktaandeel schommelt per week en ligt in de weken 11 tot en met 14 tussen 11 en 19%. Nederlandse aardbeien worden op de Duitse groothandelsmarkten beduidend beter betaald dan die van de concurrentie uit zuidelijke landen.

In week 1 en 2 van 2017 werden ook nog Nederlandse aardbeien naar Duitsland geëxporteerd, maar daarna viel die export stil. In de eerste twee weken was sprake van een marktaandeel van 12% in week 1 en 7% in week 2. De concurrentie bestond toen met name uit Spaanse (35 tot 40%) en Egyptische (45 tot 50%) en nog 5% Marokkaanse aardbeien.

Spanje domineert

In de weken 4 tot en met 7 schommelde het marktaandeel van de Spaanse aardbeien rond 90%. Vanaf week 7 verschenen Italiaanse aardbeien op de Duitse markt. Het aandeel in die week van 10% loopt geleidelijk op naar 32% in week 14. Sinds de piek van week 6 met meer dan 90% Spaanse aardbeien, loopt het aandeel geleidelijk terug tot 53% in week 14. In die week is Nederland goed voor 11% en worden nog wat Griekse en Duitse aardbeien aangevoerd.

Opvallende prijsverschillen

Voor de Nederlandse aardbeien werd in de eerste twee weken van dit jaar op de Duitse groothandelsmarkten gemiddeld rond € 8 per kilo betaald. Ook in week 18 was dat het geval, daarna zakte het niveau tot € 6 per kilo in de weken 13 en 14.

Voor Spaanse aardbeien werd in week 1 nog circa € 6 per kilo betaald, in de weken daarna zat dat tussen € 4 en € 5 per kilo. Vervolgens zakt de prijs steeds verder tot een niveau van iets meer dan € 2 per kilo in week 13 en 14.

Voor Marokkaanse werd tussen week 1 en week 11 tussen € 5,50 en € 2,50 betaald, met een dalende lijn sinds week 5. Voor Italiaanse werd bij de eerste aanvoer in week 7 zo’n € 6,- betaald. Daarna liep het vanaf week 8 terug van bijna € 7,- naar € 3,- in week 14. De Griekse aardbeien zien we mondjesmaat in week 13 en 14 voor prijzen tussen € 4,- en € 3,60.

Duitse aardbeien zijn er ook sinds week 13. In die week was de prijs € 5,10 en in week 14 steeg dat explosief naar € 8,80. Het marktaandeel was in die week 2,5%.

Voorgaande jaren

Het is pas het tweede jaar dat er in Duitsland in week 14 glasaardbeien worden aangevoerd. Vorig jaar lag de prijs in die week op € 7 per kilo. In de afgelopen jaren werden Nederlandse aardbeien altijd beter betaald dan Spaanse, Italiaanse of Griekse. Voor Nederlandse aardbeien werd in de afgelopen vijf jaar in week 14 gemiddeld zo’n € 6 per kilo betaald. Met name Nederlandse Sonata’s zijn geliefd, concludeert het BLE

Onderstaande figuur geeft de beschreven ontwikkelingen weer. De bovenste gestippelde lijn vertegenwoordigt de Nederlandse prijsvorming. De roze blokjes (in week 11 tot en met 14 het derde blokje van onderaf) het Nederlandse marktaandeel

Bron: BLE
Bron: BLE

Of registreer je om te kunnen reageren.