Fruit

Achtergrond 708 bekeken

Prijsvorming Conference hapert wat

De markt voor Conference lijkt op zoek naar nieuwe impulsen om de weg verder omhoog te nemen.

De handelsweek eindigde met voor verschillende sorteringen een lagere (Belgische) veilingprijs. De kleinere perenmaten klasse 1 (55+) verloren op de veiling donderdag € 0,05 en eindigde op € 0,59 per kilo. Verklaringen zijn er, en die duiden op een tijdelijke hapering. Zo signaleren Nederlandse partijen dat Belgische veilingen ‘wat meer duwen’ om de voorraad te verminderen. Dat doet zich voelen op de markten.

Maar uit België klinkt ook de verwijzing naar vraag uit specifieke kanalen voor specifieke sorteringen. Het is normaal dat de Oost-Europese vraag in deze periode wat terugloopt. Rusland vangt dat normaal op, maar zoals bekend is die route ook dit jaar afgesneden.

Reactie op speculatie

Het gedrag van tussenhandelaren lijkt ook in deze verklaring te passen. De aangekochte speculatieve hoeveelheden worden eerst verwerkt, voordat weer ruimer wordt aangekocht. Er is terughoudendheid om in de handel te grote volumes op te nemen met risico’s met de pack out.

Verwachtingen

Wat voor de komende weken belangrijk lijkt, is het tempo waarin de markt overgaat naar zomerfruit. Blijft het echte voorjaar nog wat uit, dan is de verwachting dat wordt doorgeruimd en de lagere Europese perenvoorraden gaan knellen. In België wordt verwacht dat individuele telers een maand eerder uitverkocht zijn. De lagere Italiaanse voorraden spelen daarbij misschien een even belangrijke rol.

In week 10 bleef de uitbetaalprijs voor Belgische Conference stabiel op € 0,65. In vergelijking met een jaar eerder (€ 0,45) is dat verschil opgelopen tot € 0,20. De Duitse groothandelsprijs van € 1,09 heeft een marge van € 0,26 ten opzichte van 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.