Doorgaan naar artikel

Minder verstopping in luchtmengdoppen

Luchtmengdoppen zorgen voor minder drift maar vragen veel aandacht om verstoppingen te voorkomen. Het bezwaar dat neveldoppen effectiever zouden zijn, is voplgens PcFruit niet geheel gerechtvaardigd.

Gebruik van driftreducerende doppen is een belangrijke maatregel voor een noodzakelijke driftreductie bij boomgaardspuiten. Bij veel middelen worden eisen gesteld aan een verplichte spuitvrije zone tot een sloot. Deze bufferzone varieert wel per middel, maar bij een klassieke techniek zijn er maar weinig middelen meer met slechts 3 meter bufferzone. Als er gespoten wordt met driftreducerende luchtmengdoppen of venturidoppen geldt bij veel middelen een kleinere afstand als verplichte spuitvrije zone.

Bewaren tegen luchtmengdoppen

Toch hebben veel telers bezwaren tegen de luchtmengdoppen. Als je bijvoorbeeld met vloeistofgevoelig papier de depositie van de spuitvloeistof op het blad bekijkt, zie je bij luchtmengdoppen met hun grovere druppels een veel minder mooie verdeling van het middel als bij de traditionele neveldoppen. Hierdoor heerst al jaren de angst dat het bestrijdingsresultaat minder is en er later in het seizoen meer risico is op zichtbaar residu.

Onderzoek van Pcfruit in Sint-Truiden laat echter zien dat bij niet te weinig water de biologische effectiviteit bij spuiten met luchtmengdoppen niet minder is dan bij neveldoppen. Niet zo vreemd omdat de middelen bij regen en dauw zich wel over het blad herverdelen. En insecten komen al bewegend over het blad toch wel in aanraking met het middel.

Tips tegen verstopping

Groot nadeel blijft dat luchtmengdoppen gevoeliger zijn voor verstoppingen, wat natuurlijk ongewenst is. Dat voorkomen begint volgens Kris Ruysen van Pcfruit met het goed doorspoelen van de tank en leidingen na het spuiten met schoon water. Doe dit na elke bespuiting en meestal is één keer niet voldoende. Spuit met enige regelmaat de doppen door, maar dan wel één voor éen en niet allemaal tegelijk. Een anti-drupsysteem zorgt niet alleen voor het ongewenst lekken van de spuit maar omdat de spuitleiding altijd vol water blijft staan, zijn er minder snel verstoppingen. Immers, als de spuitvloeistof opdroogt zorgt het opgedroogde middel voor meer verstoppingen.

Oppassen met dophouders meerdere doppen

Dit is ook een gevaar van de veelgebruikte dophouders met meerdere doppen. Ook al staat de leiding vol water, toch drogen de resten van spuitvloeistof bij de niet-gebruikte dop op. Met als resultaat weer extra verstoppingen als de betreffende spuitdop weer keer gebruikt wordt. Een dubbele spuitleiding was daarom ook het advies van Kris Ruysen als je met meerdere doppen op je spuit wilt blijven werken.

Ruysen geeft verder aan dat luchtmengdoppen om een fijner persfilter of sectifilter vragen. Vaak is een vrij grof filter van 50 mesh standaard bij boomgaardspuiten, maar als je voor luchtmengdoppen kiest, moet je echt een filter van 80 tot 100 mesh hebben. Jammer genoeg dat het aantal mesh’s meestal niet op het filter staat. Je kunt het alleen zien door het filter te vergelijken met een filter waarvan het mesh bekend is.

Doptype dat meer water geeft

Veel kun je voorkomen door bij luchtmengdoppen voor een doptype te kiezen dat wat meer water geeft. Bij een normale boomhoogte van 3 meter lukt het dan niet meer om met minder dan 200 liter per hectare te spuiten. Op hoge spuiten met veel doppen en/of op veel perenaanplanten in België die een stuk hoger zijn dan 3 meter, moet je minimaal 300 liter per hectare spuiten. Gebruik je één van de fijnere luchtdoppen zoals Albuz TVI Pink, dan adviseert Pcfruit om daar dopfilters bij elke dop te zetten, met een voorkeur voor de langere dopfilters boven de korte dopfilters. De fijnste luchtmengdoptypen zoals Albuz TVI 80-0050 (Purple) worden gewoon afgeraden, ook al pas je de filters aan.

Verder gaf Ruysen mee dat vaak tegen de verwachting in oude axiaalspuiten minder snel verstoppingen geven dan moderne hoge dwarsstroomspuiten. Vaak worden ongeveer dezelfde liters per hectare gespoten maar bij veel minder doppen op een axiaalspuit worden grovere doppen gebruikt.

Ervaringen beaamd in praktijk

De ervaringen van Pcfruit werden beaamd door fruitteler Mario Vanhellemont. Hij spuit al vijf jaar zowel een deel van zijn appel- als perenpercelen jaarrond met luchtmengdoppen. De ervaringen zijn positief en de nabij wonende buren laten zich niet meer horen uit angst dat hun was die buiten hangt door de spuitdrift geraakt wordt. Als het wat harder waait, wordt er inmiddels op het gehele bedrijf met luchtmengdoppen gespoten, vertelt Vanhellemont. De grovere druppels van de luchtmengdoppen komen dan beter op de boom en waaien minder weg.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin