Fruit

Achtergrond

Staart aardbeienseizoen teleurstellend

In de aanloop naar Sinterklaas was het al zichtbaar: de afzet voor aardbeien verslechtert.

Met een middenprijs in België van € 2,60 per kilo werd in week 48 flink ingeleverd op week 47 (€ 4,73) bij Elsanta. Ook de Duitse groothandelsprijs laat zien hoe dit jaar verschilt met het extreme afzetjaar 2016. Toen werd in week 48 voor Nederlandse aardbeien nog € 12 betaald. Nu is dat de helft en volgende week zal de Duitse groothandel ook de prijsverlaging op de Nederlandse markt doorrekenen aan haar klanten is de verwachting.

Kleine maten

Er is genoeg op de markt met een vroege afzet uit gebieden als Egypte, Spanje en Marokko. Dat doet zich vooral voelen bij de kleinere maten, zo blijkt uit een prijsoverzicht. The Greenery gaf 7 december voor de kleinere maten een veilprijs af van € 0,92 per pond, toch al weer € 0,20 beter dan woensdag. Kleinere maten bleven daar ruim onder met een fiks verval vanaf maandag.

Programma’s aangepast

Het grote verschil met het naseizoen van 2016 wordt deels verklaard door het ruime aanbod dat de buitenlandse leveranciers bieden. De programma’s lijken aangepast aan het prijsverloop vorig jaar in Europa. Ook de Nederlandse bedrijven hebben meer productie dan vorig jaar, toen een extreme septembermaand nog naweeën veroorzaakte. Feitelijk is dat nog een laatste nawee van die extreme schommeling.

Kerstafzet nog onduidelijk

Een handelaar onderstreept dat nog niet te zeggen is hoe de kerstafzet zal verlopen. Mogelijk stopt een deel van de telers eerder, waardoor de productie weer in lijn komt te liggen met de verwachte groeiende vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.