Fruit

Achtergrond 1311 bekeken

Krapte stuwt handel ongesorteerde Elstar

Op de afzetmarkt voor Elstar-appels is de waarde voor ongesorteerde partijen van eerste pluk nu zo rond de € 0,95 per kilo.

Een goede partij van de tweede pluk komt daarbij ook in de buurt, meldt een handelaar. Dat wordt ondersteunt door transacties op Service2Fruit.

Een teler stelt deze week een cel gesorteerd te hebben verkocht. Hij calculeerde een opbrengst van 90 cent tot € 1, met aftrek van kosten van sorteren. Het gaat om een partij tweede pluk. Het laat zien dat er wordt bijgekocht voor goede prijzen. Al wordt de handel als geheel als stabiel getypeerd. Er zijn geen gekke uitschieters, of het moet soms voor de klok van Fruitmasters zijn met prijzen tot soms € 1,20 per kilo.

De fruitsector publiceerde onlangs de voorraadpositie voor Elstar die per 1 december nog een derde achter blijft. Dat betekent dat verkochte volumes goed zijn.

Actieprijs Elstar-appel € 1,70

Supermarkten hebben Elstar-apples een beetje laten vallen als actiemiddel om te stunten. Dat laat Albert Heijn zien deze week. De bonusactie met Elstar-tasjes van 1,5 kilo komt uit op een kiloprijs van € 1,70 of iets meer. Stunten met hardfruit is deze week toebedeeld aan de prijsvechters uit Duitsland. Aldi heeft Conference-peren voor € 1,19 per kilo in de aanbieding. Lidl doet het met Jonagold-appels voor € 1,19 deze week.

Vooruitzichten tweede seizoenshelft

Verwachtingen over de tweede seizoenshelft zijn lastig te peilen. Dat Duitsland ook nu blijft trekken aan Nederlandse Elstar doet hopen op een prijsstijging. Wel mag de handel uitzien naar een importseizoen waarbij het zuidelijk halfrond graag de pijlen richt op Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.