Fruit

Achtergrond

NSure-test bepaalt optimaal moment rustdoorbreking in kiwi's

NSure in Wageningen heeft een test ontwikkeld om vast te stellen of een boomgaard met kiwi's gereed is voor kunstmatige rustdoorbreking. Een optimale rustdoorbreking levert zo maar 10% meer bloemen (en dus vruchten) op.

Voor de test zijn een paar druppels vloeistof nodig uit de knoppen van een aantal kiwiplanten Door de nauwe correlatie tussen de activiteit van een aantal speciaal geselecteerde kiwi-genen  kan worden bepaald dat de optimale tijd voor een rustdoorbrekende behandeling is aangebroken of dat beter nog even gewacht kan worden. Na inlevering van een monster (bij een lab in Nieuw-Zeeland) levert NSure het testresultaat binnen 48 uur. De test is gered voor het groene kiwi ras Hayward, een test voor het ras Sungold komt er naar verwachting volgend winterseizoen . De test is ontwikkeld in samenwerking met Zespri International. Dit bedrijf houdt zich bezig met de marketing en verkoop van Nieuw-Zeelandse kiwi's.

Voor aardbei en peen

Het Wageningse bedrijf heeft eerder een test ontwikkeld voor de opkweek van aardbeiplanten waarmee ze aan de hand van genactiviteit (eveneens uit plantsap) het optimale rooimoment kan vaststellen, voorafgaand aan de bewaring. Voor peen is er een test waarmee het risico op zwarte vlekken tijdens de bewaring ingeschat kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.