Doorgaan naar artikel

Aardbeiprijs licht onder druk

In vergelijking met vorige week liggen de prijzen voor aardbei wat lager, met kiloprijzen van zo’n drieënhalve euro. De vraag is wat er gaat gebeuren: in landen als Duitsland, Engeland en Scandinavië begint de buitenproductie aan te trekken, zo ook in eigen land. Voor die Hollandse aardbeien moet er dan wel afzet zijn.

De kasproductie is voor de meeste telers redelijk goed uitgepakt, met de kanttekening dat het resultaat wel wat lager is uitgevallen dan in 2015. Maar dat was dan ook een prima jaar voor glasaardbei. De producties zijn in vergelijking ook doorgaans wat lager uitgevallen, onder andere door de te warme omstandigheden in de eerste 10 dagen van mei. Sommige telers kampten daarnaast tijdelijk met een CO2-tekort door strubbelingen in de aanvoer. Al met al komt het erop neer dat de glasproductie in vergelijking met vorig jaar een halve tot een kilo per vierkante meter lager is geëindigd.

Vertraagd

Een belrondje langs verschillende telers leert verder dat de tunnelproductie tot op heden redelijk tot goed is en dat de stellingteelten en de teelten in de grond dit jaar iets later op stoom gaan komen. Het huidige weer is weliswaar groeizaam te noemen, maar het ontbreekt toch nog aan voldoende temperatuur en vooral licht, wordt aangegeven, om de afrijping te laten doorzetten. “De vruchten hangen klaar, maar het weer werkt nog onvoldoende mee.”

In Zuid-Nederland wordt voor de komende dagen nog buiig weer verwacht, gevolgd door overwegend bewolkt weer bij dagtemperaturen boven de 20 graden en nachttemperaturen rond 15 graden Celsius.

Er zit onmiskenbaar een behoorlijke productie aan te komen, waardoor de markt vol kan lopen. Dat wordt, zoals al is aangegeven, versterkt doordat in omringende landen de productie ook aantrekt. Bronnen geven overigens aan dat Engeland en Duitsland deze week nog niet (verregaand) zelfvoorzienend zullen zijn. Voor Duitsland wordt erop gerekend dat de vollegrondsproductie komende week echt grootschalig op gang gaat komen.

Acties

Een flink deel van de komende producties moet dan ook in eigen land worden opgegeten. In dat licht zijn ‘zomeraanbiedingen’ als bij Jumbo gunstig. Deze supermarktketen biedt vanaf 25 mei tot 21 juni aardbeien voor 2,25 euro per pond aan. Consumenten moeten er wel voor naar de winkel, want ’tijdelijk is het niet mogelijk deze aardbeien online te bestellen’. Dat laatste hangt wellicht samen met de timing, want het lijkt erop dat Jumbo nog even wat te vroeg is met dit aardbeien-aanbod. AH vraagt 2,99 per pond.

Verwachting: prijsdruk

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin