Fruit

Achtergrond

Eiwitlaagje maakt gekoelde bewaring voor zachtfruit overbodig

Kwetsbaar zachtfruit als aardbeien, frambozen en bessen onderdompelen in een oplossing van zijde-eiwitten houdt het product meer dan een week goed buiten de koelkast. Dat melden onderzoekers van de Tuft Universiteit in Medford (VS)..

De bijzondere eigenschap betreft het in zijde voorkomende eiwit fibroïne, wat zich in een onzichtbaar laagje van enkele duizendste millimeter aan het vruchtoppervlak hecht. Het eiwit zorgt er dan voor dat de doorlaatbaarheid van de vruchthuid wordt verminderd voor zuurstof, koolstofdioxide en vocht, waardoor de kwaliteitachteruitgang sterk wordt geremd. Het materiaal is volledig natuurlijk, eetbaar en voor de dompelbehandeling is alleen nog water nodig. Of de behandeling ook smaakveranderingen geeft, hebben de onderzoekers niet bekeken.

 

Voor het volledige bericht van de universiteit klik hier

Of registreer je om te kunnen reageren.