Doorgaan naar artikel

Rode bessen schrijven zwarte cijfers

De markt voor rode bes is momenteel stabiel en vrij goed. Vanaf half februari zijn er geen grote volumes meer, en richten zich nog enkele specialisten op de aanvoer van bewaarbessen tot eind april/begin mei. Vanaf die periode komt de aanvoer uit de kas op gang.

Bij Fruitmasters bijvoorbeeld bracht een bakje van 165 gram vandaag 2,70 euro op. Vorige week zat de prijsvorming op 2,20 tot 2,40 euro. Verwacht wordt dan ook dat de prijs de komende periode nog even wat oploopt. Sinds enkele weken is er ook wat aanvoer van Chileens product. Net als het Nederlandse product, is de kwaliteit van deze import op niveau, aldus een insider. In maart kan de kwaliteit wel eens wat minder zijn, weet hij, maar dat is nu niet aan de orde. De prijsvorming volgt die van de Nederlandse aanvoer, omdat deze bessen nog even bewaard kunnen worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spaanse aardbeien die verkocht móeten worden. Voor de Nederlandse bessen zijn horeca en catering nu de belangrijkste afnemers, naast een flink aandeel export.

Een heel net seizoen

Betrokken beoordelen het afgelopen seizoen voor bessen eensluidend als heel netjes. Zo ook Marcel van Lith, aanbodmanager zachtfruit bij The Greenery. “Het was een goed seizoen, zonder pieken of dalen en met kwalitatief goede bessen. Eigenlijk vergelijkbaar met het vorige seizoen.” De prijzen lagen op hetzelfde niveau als vorig jaar. De vooruitzichten voor komend seizoen beoordeelt hij ook als goed. “We verwachten een uitbreiding van het areaal bij onze bestaande telers. Daarnaast zien we een toenemende focus op bewaarbessen, waardoor de beschikbaarheid in de maanden september – april toeneemt.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin